CETA: Hoe samenwerking op regelgeving rechten van werknemers en consumenten uitholt
De handelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA) is een van de eerste EU-overeenkomsten waarin een uitgebreid hoofdstuk over samenwerking op regelgeving is opgenomen. Samen met zeven andere kritische ngo’s, waarschuwt SOMO waarschuwt dat samenwerking op regelgevings de weg vrij maakt voor deregulering en de verlaging van normen voor milieu- en consumentenbescherming. Wordt CETA een blauwdruk voor toekomstige overeenkomsten? Wat komt er onze kant op?
Deze nieuwe studie geeft een uitgebreid overzicht van de complexe kwestie van samenwerking op het gebied van regelgeving – van de oorsprong tot de concrete ervaringen in bestaande akkoorden zoals NAFTA. Het rapport gaat ook in op het ontwerp en de risico’s die specifiek zijn voor CETA.
Lees het rapport hier(opens in new window) .
Meer informatie nodig?
-
Bart-Jaap Verbeek
Onderzoeker
Partners
-
Bund fu00fcr Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND)
-
Corporate European Observatory (CEO)
-
Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP)
-
LobbyControl
Gerelateerde content
-
Opinie Advocaat-Generaal van Europees Hof lijnrecht tegenover breed gedragen kritiek op internationale investeringsarbitrageGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
CETA: feiten en fabels Gepubliceerd op:Geplaatst in categorie:Publicatie
-
Hoe gaat het eigenlijk met ISDS? Deze week bij de VN in New YorkGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
-
VN-discussie over ISDS-hervorming gaat naar de volgende faseGeplaatst in categorie:Opinie
-
Side event tijdens de UNCITRAL Working Group III: The virtues and pitfalls of a Multilateral Investment Court.Geplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
Geen VIP-rechten voor multinationals: Kies voor mens en milieu!Geplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op: