Terugblik op de eerste ronde van onderhandelingen over een bindend instrument voor bedrijven en mensenrechten
Van 6 tot 10 juli vond de eerste ronde van besprekingen binnen de Verenigde Naties Intergouvernementele Werkgroep (IGWG) plaats over een binding instrument voor bedrijven en mensenrechten. Maatschappelijk organisaties van over de hele wereld droegen bij aan de discussie met een rijkdom aan voorstellen en grondige analyses over de noodzakelijkheid van een internationaal juridisch bindend instrument. Dit instrument moet mensenrechtenschendingen voorkomen en voor rechtvaardigheid en remedie voor getroffen mensen zorgen.
Samen met Friends of the Earth, de European Coalition for Corporate Justice, FIDH, organisaties die de Dismantle Corporate Power (Ontmanteling van de macht van het bedrijfsleven) campagne ondersteunen en vele anderen, was ook SOMO bij deze besprekingen aanwezig.
De meest controversiële kwestie in deze eerste sessie was de reikwijdte van het toekomstige instrument: moet het alleen gericht zijn op transnationale ondernemingen, of moet het alle ondernemingen omvatten? De EU nam deze tweede positie in maar maakte dit gelijk tot een voorwaarde voor haar deelname aan het proces. De kloof tussen de verschillende lidstaten op dit punt was vanaf de opening van de sessie duidelijk. Hoewel veel maatschappelijke organisaties het erover eens zijn dat het instrument idealiter betrekking moet hebben op alle ondernemingen om lacunes te voorkomen, veroordeelden ze unaniem de niet-opbouwende houding van de EU. Zij maakten dit ook publiek zichtbaar op Twitter door @EU_UNGeneva aan te spreken en #stopcorporateabuse te gebruiken.
Hoewel deze Twitter storm de EU misschien weerhouden heeft de procedure actief verder actief tegen te werken, waren de EU en haar lidstaten vanaf dinsdagmiddag helaas niet meer bij de besprekingen aanwezig.
Substantive discussions on scope of the binding #bizhumanrights(opens in new window) instrument ongoing, EU_UNGeneva and EU MS not present #StopCorporateAbuse(opens in new window)
— Mariëtte v Huijstee (@Mariette_v_H) July 7, 2015(opens in new window)
Hybride model
SOMO bracht een optie(opens in new window) om de kloof te overbruggen – ontwikkeld door Dr. Surya Deva – in de discussie namens CIDSE, Friends of the Earth Europe, Global Policy Forum, IBFAN en IBFAN-GIFA en Brot für die Welt. Aangezien de discussie over de reikwijdte van het toekomstige instrument nog niet beslecht is en het voor de voortgang van het proces cruciaal is hier uit te komen, kan deze zogenaamde ‘hybride model’ nog wel wat meer uitwerking gebruiken. SOMO zal dit de komende tijd verder met collega-organisaties bespreken en ontwikkelen.
Bijdragen van SOMO
SOMO onderzoekers Anne Schuit en Mariëtte van Huijstee deden een aantal interventies in verschillende panel sessies:
– Mondelinge interventie(opens in new window) door Mariëtte van Huijstee in paneldiscussie over de reikwijdte van het instrument. Transnationale en andere ondernemingen: concepten en juridische aard binnen internationaal recht (Tijdscode: 02:40).
– Mondelinge interventie(opens in new window) door Mariëtte van Huijstee in paneldiscussie over juridische aansprakelijkheid van transnationale ondernemingen en andere bedrijven: welke standaard kan er gebruikt worden voor de juridische aansprakelijkheid van bedrijven en voor welk soort gedrag? (Tijdscode: 1:22:55).
– Mondelinge interventie(opens in new window) door Anne Schuit in paneldiscussie over de toegang tot remedie, inclusief internationale juridische samenwerking, met betrekking tot mensenrechtenschendingen door transnationale ondernemingen en andere bedrijven (Tijdscode: 1:35:55).
Meer informatie
Zie hier(opens in new window) een overzicht van de activiteiten op Twitter rondom #OccupyUNSquare. Er zijn bovendien tal van blogs en reflecties op het proces beschikbaar, bijvoorbeeld van de Treaty Alliance(opens in new window) , van European Coalition for Corporate Justice(opens in new window) en van het Business and Human Rights Resource Centre(opens in new window) .
Partners
Gerelateerde content
-
Start van de onderhandelingen over een internationaal bindend verdrag op het gebied van mensenrechten en bedrijvenGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Nieuwe OESO-richtlijnen voor bedrijven nog onvoldoende bindendGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-