“Van toezichthouder tot financieel adviseur: overal in de financiële besluitvorming gaan dingen veranderen”
Onderzoeker Myriam Vander Stichele over ontwikkelingen op Europees niveau
Hoe kunnen investeringen écht duurzaam worden? Hoe zorg je er voor dat banken en investeerders in heel Europa met dezelfde plicht voor duurzaamheid te maken hebben? En wat is er nodig om sociale aspecten mee te nemen in de financiële sector? Dit zijn een paar vragen die de High Level Expert Group on Sustainable Finance (HLEG) in het afgelopen jaar heeft geprobeerd te beantwoorden. Vandaag worden de bevindingen(opens in new window) gepresenteerd door de Europese Commissie (EC) die opdracht gaf aan de HLEG om advies uit te brengen.
Bindende regelgeving
Onderzoeker Myriam Vander Stichele nam deel aan de HLEG om, samen met vier andere ngo-deelnemers, het maatschappelijk perspectief binnen de groep te versterken.
“Als SOMO besloten we mee te werken omdat de HLEG gericht is op (bindende) regelgeving. Die heb je namelijk nodig. Als je bindende wet- en regelgeving hebt, kunnen banken en investeerders niet onderling tegen elkaar uitgespeeld worden en moet iedereen zich aan dezelfde regels houden.”
Duurzaamheidsgaranties
De EC wil de bevindingen van de HLEG gebruiken bij het verder uitwerken van een actieplan voor beleid en regelgeving voor een duurzame financiële sector . Daarbij horen ook veranderingen in de Capital Markets . “De CMU wil investeren binnen de EU makkelijker maken, ook door privépersonen. Één voorstel is om iedereen de mogelijkheid te geven ook in een individuele private of commerciële pensioenpot te investeren. Maar de grote vraag is dan natuurlijk wélke garanties er zijn dat het daadwerkelijk duurzaam gebeurt?”, aldus Vander Stichele.
Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, en hun leden, willen steeds vaker groener investeren. “Maar hoe kun je weten of die groene investeringen echt zoden aan de dijk zetten? Hoe vermijdt een pensioenfonds dat het maar één groene activiteit van een verder zeer vervuilend bedrijf financiert, en onder de streep alsnog niet duurzamer bezig is?”
De HLEG stelt daarom voor om duurzaamheid in alle delen van de financiële sector te integreren. Dat betekent ook dat álle nieuwe voorstellen voor financiële wetgeving moeten worden onderworpen aan een evaluatie die nagaat of die wetgeving wel duurzaamheid bevordert. Bijvoorbeeld met een impact assessment(opens in new window) . De EC is al begonnen met de uitvoering van dit concrete voorstel. Ook de toezichthouders krijgen het duidelijke mandaat om te kijken naar de duurzame impact van investeringen.
Dwars erdoorheen
“Wij hebben als HLEG ‘slechts’ een advies geschreven, maar er is op Europees niveau een wil om de financiële sector écht te verduurzamen. Natuurlijk is dit ook om financiële risico’s te vermijden – onduurzaam betekent ook verlieslatend op lange termijn – en om een nieuwe concurrerende markt voor financiële producten te creëren. Maar de conclusies en adviezen van de HLEG gaan over het hart van financiële besluitvorming, dwars door de financiële sector. Daar moeten dingen veranderen, zodat er een duurzaam effect is in de economie en de maatschappij; te beginnen met goede regels die klimaatverandering tegengaan.”
In juli 2017 presenteerde de HLEG haar interim-rapport; ngos en andere belanghebbenden konden hier hun opmerkingen over geven. In het onderstaande document zijn de opmerkingen van de ngos gebundeld.
NGO responses HLEG consultation
Meer informatie nodig?
-
Myriam Vander Stichele
Senior Onderzoeker
Gerelateerde content
-
EU-voorstel voor een Capital Markets Union: de krachtige comeback van de bankierGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
European Capital Markets Union Gepubliceerd op:J. MüllerGeplaatst in categorie:PublicatieJ. Müller
-
Geldstromen via Nederlandse brievenbussen nemen weer toe Gepubliceerd op:Arnold MerkiesGeplaatst in categorie:PublicatieArnold Merkies