Direct naar inhoud

Protesten tegen TTIP

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op zaterdag 11 oktober, de European Day of Action, werd in ruim 400 Europese steden geprotesteerd tegen het veelbesproken vrijhandelsverdrag tussen Europa en de VS, het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Meer dan 500.000 Europese burgers hebben inmiddels tegen TTIP getekend.

 

Ook in Amsterdam kwamen tientallen mensen bijeen op het Beursplein in Amsterdam. Milieuorganisaties, vakbonden, boerenbewegingen en andere maatschappelijke organisaties, waaronder SOMO, organiseerden een manifestatie met een Trojaans paard, als symbool voor de vele schadelijke effecten van TTIP.

Kritiek

Er is veel kritiek op het vrijhandelsverdrag. De voorspelde economische groei en de kans op miljoenen nieuwe banen lijken prachtig, maar zijn volgens Roos van Os van SOMO luchtkastelen. Tevens zijn er veel tegengestelde economische belangen:

“Dit verdrag is goed voor de economische belangen van grote bedrijven en elites, maar gaat ten koste van milieu, economische rechtvaardigheid en democratische controle. In heel Europa zouden er per jaar 130 duizend banen bij komen, dat is bijna verwaarloosbaar. Maar daarvoor nemen we wel enorme risico’s. Europese bedrijven kunnen niet op dezelfde manier gaan produceren als de VS, tenzij ze op een onduurzame manier gaan werken.”

“We zijn niet tegen handel, maar we zijn voor gereguleerde handel. De onderhandelingen zouden niet moeten gaan om mínder, maar om bétere regels. Regels die ondernemingen verplichten maatschappelijk verantwoord te opereren en die zorgen dat milieukosten in de prijs terechtkomen”, aldus Van Os.

Transparantie

Ook is er veel kritiek op het feit dat de onderhandelingen over TTIP veelal in het geheim plaatsvinden. Er is geen sprake van noemenswaardige transparantie wat inspraak van burgers en maatschappelijke organisaties ernstig belemmert. Vlak voor Europese actiedag heeft de Europese Commissie het onderhandelingsmandaat openbaar gemaakt. Dit laat zien dat het belangrijk blijft om druk uit te oefenen en te pleiten voor meer transparantie.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.