Direct naar inhoud
greensefa

Grote Europese actiedag tegen vrijhandelsverdrag VS-EU op 11 oktober 2014

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In meer dan 100 Europese, Canadese en Amerikaanse steden wordt aanstaande zaterdag geprotesteerd tegen het mogelijke vrijhandelsverdrag tussen de VS en Europa. In Nederland wordt er een manifestatie georganiseerd op het Beursplein in Amsterdam.

Dit protest vindt plaats in het kader van het groeiend verzet tegen het Transatlantic Trade and Investment Partnership, dat achter gesloten deuren wordt besproken, onder grote invloed van het internationale bedrijfsleven en met ingrijpende gevolgen voor het milieu, werknemers en consumenten.

Paard van Troje

Al meer dan een jaar onderhandelen de Europese Unie en de VS in het geheim zonder een noemenswaardige vorm van democratische controle, over een mogelijk vrijhandelsverdrag. De voorstanders claimen dat een succesvol akkoord miljarden euro’s en dollars kan opleveren en voor miljoenen nieuwe banen zorgt. Maar volgens critici is de beloofde economische groei vergelijkbaar met een Trojaans paard: de gewenste welvaartsgroei is zeer onzeker terwijl er tegelijkertijd wel sprake is van ongewenste gevolgen zoals de afbraak van bestaande regelgeving rondom arbeid, veiligheid en milieu aan beide zijden van de oceaan.

Corporate power

Naast deze ‘uitholling van sociale en mileustandaarden’, kent TTIP een voorziening die het bedrijven mogelijk maakt om overheden voor vele miljarden aan te klagen voor een supranationale privaat tribunaal. Bedrijven hechten veel belang aan dit zogenaamde Investor-State Dispute Settlement. Het probleem met ISDS is, dat het buiten de reguliere rechtsorde handelt en hiermee democratisch totstand gekomen beleid onder druk zet.

Burgerinitiatief

De Europese Commissie heeft eerder actieve inspraak op TTIP door burgers van de hand gewezen. Dit ondanks toezeggingen om het onderhandelingsproces open en transparant te maken. Michael Efler, contactpersoon van het Europese Citizins Initiative (230 organisaties in 21 EU-landen): “De afwijzing van het ECI bevestigt alleen maar de strategie van de Commissie om de burgers en de parlementen van de TTIP en CETA-onderhandelingen uit te sluiten. In plaats van aandacht te hebben voor de zorgen van burgers, wordt er alleen naar de lobbyisten van het bedrijfsleven geluisterd.”

Onderzoek

SOMO heeft in de afgelopen jaren, ook samen met ander NGOs, onderzoek gedaan naar de (schadelijke) gevolgen van handelsverdragen en is tegen het vrijhandelsverdrag met de VS, zoals dat nu dreigt te worden vormgegeven. Onderzoekers van SOMO maken zich grote zorgen over het huidige tekort aan transparantie en democratische controle. Door deelname aan de publieke actie op zaterdag 11 oktober(opens in new window) willen ze het publieke debat over TTIP breder trekken.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.