Laten we zaken doen. Deze week ronde 7 van de onderhandelingen tussen EU en Indonesië over een nieuw vrijhandelsverdrag.
Deze week, van 11 tot 15 maart, komen ambtenaren van de Europese Commissie en van Indonesië in Brussel voor de zevende keer bijeen om te onderhandelen over het nieuwe vrijhandelsverdrag, het E-Indonesia Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA).
Interne documenten van de Europese Commissie laten zien dat de lobbyisten van bedrijven een bevoorrechtte positie hebben in deze onderhandelingen en heel makkelijk toegang hebben tot ambtenaren. Op deze manier kunnen ze direct invloed uitoefenen op de onderhandelingen.
Het nieuwe vrijandelsverdrag CEPA moet markttoegang makkelijker maken, de handel tussen de EU en Indonesië vergroten en buitenlandse investeringen stimuleren. Een gigantisch project dat vooral de belangen van internationale bedrijven dient en mensenrechten en milieubescherming onder druk zet.
Dit artikel laat zien welke sectoren en bedrijven het meest gebruik maken van de makkelijke toegang tot EU-ambtenaren en hoe CEPA de ongelijke handel tussen de EU en Indonesië vergroot.
Meer informatie nodig?
-
Bart-Jaap Verbeek
Onderzoeker
Gerelateerde content
-
SOMO en IGJ pleiten voor een duurzaam handelsverdrag tussen Indonesië en EUGeplaatst in categorie:Gepubliceerd op:Verklaring
-
De CEPA-onderhandelingen tussen de EU en Indonesië Gepubliceerd op:Roeline KnottnerusGeplaatst in categorie:PublicatieRoeline Knottnerus
-
Mensenrechten als centraal onderwerp in het handelsverdrag tussen Indonesië en de Europese Unie Gepubliceerd op:Rachmi HertantiGeplaatst in categorie:PublicatieRachmi Hertanti
-
EU-handelsovereenkomst bedreigt mensenrechten in IndonesiëGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Investeringsfondsen Gepubliceerd op:Myriam Vander SticheleGeplaatst in categorie:PublicatieMyriam Vander Stichele
-
Poligrow: Palmolie, landrechten en conflict in ColombiaGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op: