Gedwongen (kinder)arbeid in de Indiase kledingindustrie krijgt wereldwijd aandacht
Er wordt steeds meer actie ondernomen tegen de gedwongen (kinder)arbeid in de Zuid-Indiase textiel- en kledingindustrie. Zowel een deel van de kledingbedrijven als de Nederlandse, Europese en Amerikaanse politiek komen in beweging tegen het zogenoemde ‘Sumangali Systeem’. Recente publicaties van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) hebben hier sterk toe bijgedragen.
Onder het ‘Sumangali Systeem’ krijgen meisjes een contract voor drie jaar tegen zeer lage lonen, lange dagen en ongezonde arbeidsomstandigheden. Het grootste deel van hun salaris ontvangen zij pas aan het einde van hun contract, op voorwaarde dat ze hun periode volmaken. De meisjes wonen op of in de buurt van het fabrieksterrein in afgesloten complexen en hebben nauwelijks of geen contact met de buitenwereld. Meestal gaat het om Dalit-meisjes (‘kasteloze’) die worden gediscrimineerd en extra kwetsbaar zijn voor uitbuiting.
Bedrijven
Een aantal gezamenlijke initiatieven van een behoorlijke groep bedrijven, vakbonden en maatschappelijke organisaties – waaronder de Nederlandse Fair Wear Foundation, het Engelse Ethical Trading Initiative en het Europese Business Social Compliance Initiative – zetten nu stappen om de kwestie aan te pakken. Zo meldt C&A dat zij niet meer zal samenwerken met haar leveranciers die het Sumangali Scheme gebruiken.
Politiek
In de Tweede Kamer is onlangs een motie aangenomen, waarin de regering vraagt afspraken met bedrijven te maken over volledige ketentransparantie in de kledingindustrie. Verschillende EU-parlementariërs willen dat de EU de kwestie bij de Indiase regering aankaart, zodat zij samen met bedrijven een plan van aanpak maken die leiden tot meer ketentransparantie. En ook de regering van de VS stelt in haar Trafficking in Persons Report 2012(opens in new window) dat er mogelijk sprake is van dwangarbeid in het Sumangali Scheme.
India
Lokale organisaties in Zuid-India rapporteren beperkte verbeteringen van de arbeidsomstandigheden. Een aantal fabrieken hebben de contractperiode ingekort tot één jaar. Bij andere bedrijven zijn de lonen verhoogd en is de bewegingsvrijheid van de jonge werkneemsters vergroot. De Minister van Arbeid van Tamil Nadu heeft het Sumangali Scheme in het parlement veroordeeld. Hij wil komen tot een wettelijk minimumloon voor arbeiders in spinnerijen, iets wat er op dit moment nog niet is.
Downloads
In ‘Update of Debate and Action on the Sumangali Scheme’ beschrijven SOMO en LIW nieuwe ontwikkelingen en acties die zijn ondernomen sinds de publicatie van de rapporten ‘Captured by Cotton’ (mei 2011), Still Captured by Cotton (maart 2012) en ‘Maid in India’ (april 2012). Lees hier een update van de ‘Debate and Action on the Sumangali Scheme’ (Juli 2012).
Partners
Gerelateerde content
-
Captured by Cotton Gepubliceerd op:Pauline OvereemGeplaatst in categorie:PublicatiePauline Overeem
-
-
Still ‘captured by cotton’? Gepubliceerd op:Pauline OvereemGeplaatst in categorie:PublicatiePauline Overeem
-
-
Maid in India Gepubliceerd op:Pauline OvereemGeplaatst in categorie:PublicatiePauline Overeem