Direct naar inhoud

Druk op Hitachi: ‘Save Your Face, Drop The Case’

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

GoodElectronics komt met een urgent appeal in actie tegen de schending van de arbeidsrechten in de Maleisische fabrieken van elektronicapoducent Asahi Kosei, een grote leverancier van Hitachi. Asahi Kosei is een rechtszaak begonnen tegen de Maleisische mensenrechtenactivist Charles Hector, die schokkende getuigenissen van migrantenarbeiders publiceerde. Teken de petitie ‘Save Your Face, Drop The Case’ voor Hitachi!

Met de actie zet GoodElectronics de Japanse multinational Hitachi aan druk uit te oefenen op Asahi Kosei om de rechtszaak tegen Hector in te trekken en de rechten van de werknemers te waarborgen. GoodElectronics, makeITfair en andere maatschappelijke organisaties hebben verschillende afnemers benaderd. Alleen Philips, Seagate en Toshiba hebben in een reactie gesteld geen producten van Asahi Kosei te betrekken, maar dat is nog niet geverifieerd.

In de Maleisische fabriek van Asahi Kosei werken migranten uit geheel Azië onder zware omstandigheden. Zo wordt onder meer een disproportioneel deel van hun loon ingehouden, krijgen zij geen ziekteverlof, zijn paspoorten ingenomen en volgen er direct vergeldingsmaatregelen als arbeiders protesteren. In januari kwamen 31 Burmese arbeiders in opstand tegen hun arbeidsomstandigheden. Twee van hen, weliswaar in bezit van werkvergunning en contract, zijn daarop onder valse voorwendselen naar het vliegveld gereden en op het vliegtuig naar Burma gezet. De twee slaagden erin te ontsnappen en zijn ondergedoken.

De Maleisische mensenrechtenactivist Charles Hector nam het op voor de twee Burmezen en verzocht Asahi Kosei in februari in een brief om opheldering. Toen een reactie van het bedrijf uitbleef, publiceerde Hector de getuigenissen van de twee mannen op zijn weblog. Daarop klaagde de producent Hector aan wegens smaad en eiste maar liefst 3,3 miljoen dollar compensatie. Inmiddels hebben enkele hoorzittingen plaatsgevonden. Een definitieve datum voor de feitelijke rechtszaak wordt op korte termijn verwacht.

Tot nu toe heeft zowel Asahi Kosei als Hitachi geweigerd gesprekken met arbeidsrechtenactivisten aan te gaan over verbetering van de arbeidsomstandigheden in de fabriek en intrekking van de rechtszaak

Lees meer en teken de petitie tegen Hitachi >(opens in new window)

Lees de blog van Charles Hector >(opens in new window)

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.