Direct naar inhoud

Export van tweedehands elektronica komt met verantwoordelijkheid

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Genuanceerde problematiek
SOMO doet onderzoek naar de problematiek rond elektronica afval en daaruit blijkt dat het probleemerg genuanceerd is. Het lijkt een mooi maatschappelijk gebaar om als bedrijf je oude computers naar Afrika of Azië op te sturen. Je verlengt de levensduur en je maakt de apparatuur betaalbaar voor de mensen daar. Maar uiteindelijk worden de goederen ter plaatse afval, en recycling gebeurt daar meestal op een zeer onverantwoorde manier voor mens en milieu.

Geen simpele oplossing
De oplossing voor dit probleem is helaas niet simpel. Wat we zien in onze onderzoeken is dat het afvalprobleem als het ware wordt mee geëxporteerd. Wat we ook weten is dat sommige bedrijven als antwoord daarop dit afval weer ophalen om het daarna in België te recyclen. Het is een optie, maar geen structurele oplossing.

Technologisch en maatschappelijk probleem
Ter plekke een high-tech recyclingfabriek neerzetten is ook een mogelijkheid. Daarvan weten we dat het de gezondheid van de recyclingwerkers ten goede komt als mede het milieu, maar een negatief effect heeft op de werkgelegenheid. Doordat zo’n fabriek in hoge mate geautomatiseerd is biedt zij veel minder werkplekken dan de huidige handmatige recycling. Het gaat hier dus niet alleen om een technologisch, maar ook om een maatschappelijk probleem.

Lastig dilemma
Elektronica afval levert dus een lastig dilemma op. Ook wij hebben hier geen kant-en-klaar antwoord op, maar zijn wel van mening dat betrokkenheid van bedrijven die de elektronica exporteren bij de aanpak van dit afval probleem van groot belang is. We zijn benieuwd naar de wijze waarop de ISPcommunity haar verantwoordelijkheid vorm geeft.

20-09-2011 © ISP Today

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.