Hoe het financiële systeem geschikt te maken voor ontwikkelingslanden?
Vorige week kwam de UNCTAD in Geneve bijeen met NGO’s ter voorbereiding van haar 13de conferentie volgend jaar. Zowel de UNCTAD als de NGO’s bleken teleurgesteld over de traagheid en de oppervlakkigheid van de huidige financiële hervormingen.
Kritiek was er vooral op de verwaarlozing van de specifieke belangen van ontwikkelingslanden . Veel van de onderwerpen die geïdentificeerd waren door de VN-commissie voor financiële hervorming, de Stiglitz-commissie(opens in new window) , zoals onevenwichtige wereldhandel en monetaire hervormingen, worden nu nauwelijks besproken. Terwijl de financiële crisis in Wall Street ontstond, zijn het de dorpen met onverharde straten waar de gevolgen nu het meest acuut worden gevoeld. Ontwikkelingslanden hebben hun export zien afnemen, krijgen minder geld van overzeese landgenoten en er wordt bezuinigd op hulpgelden.
Op de UNCTAD bijeenkomst kwamen deze onderwerpen wel ter sprake. De Braziliaanse ex-minister van Financiën Bresser-Pereira riep op tot het beperken van handelstekorten en surplussen door middel van een ‘Global Trade Stabilisation pact’. José Ocampo, ex-minister van Financiën van Colombia, vroeg Duitsland de lonen te verhogen, zoals China had gedaan, om de blijvende onevenwichtigheid te bestrijden.
Deze en ander vaak verwaarloosde hervormingen, als het beteugelen van voedselspeculatie, verantwoordelijk lenen, controle op geldstromen en ontwikkelingsbanken zijn besproken en worden verder besproken in de voorbereidingen voor UNCTAD 13 in april 2012 en Rio +20 in juni 2012. NGO’s worden verzocht actief aan de discussie deel te nemen. Dit is hard nodig om de huidige beperkte agenda rond financiële hervormingen uit te breiden.
Informatie over het UNCTAD-symposium(opens in new window)
Related news
-
Geldstromen via Nederlandse brievenbussen nemen weer toe Gepubliceerd op:Arnold MerkiesGeplaatst in categorie:PublicatieArnold Merkies
-
Nederland: Europees kampioen inkoop eigen aandelenGeplaatst in categorie:Lang lezenRodrigo FernandezGepubliceerd op:
-
Rode vlaggen in fintech Gepubliceerd op:Myriam Vander SticheleGeplaatst in categorie:PublicatieMyriam Vander Stichele