Direct naar inhoud

Jongeren hebben genoeg van foute mobieltjes

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het geduld van duizenden Europese jongeren met de grote mobiele telefoon aanbieders is op. Zij eisen van hen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en binnen een jaar eerlijke en duurzaam geproduceerde mobieltjes aanbieden. Bij de KPN Winkel op het Rokin in Amsterdam overhandigen Jongeren Milieu Actief (JMA) en makeITfair op 6 december de duizenden actiekaarten aan de directeur mobiel van KPN Nederland.

Het geduld van duizenden Europese jongeren met de grote mobiele telefoon aanbieders is op. Zij eisen van hen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en binnen een jaar eerlijke en duurzaam geproduceerde mobieltjes aanbieden. Bij de KPN Winkel op het Rokin in Amsterdam overhandigden Jongeren Milieu Actief (JMA) en makeITfair vandaag de duizenden actiekaarten aan de directeur mobiel van KPN.

De Sint is het land nog niet uit of de jongeren kwamen met een verlanglijstje voor volgend jaar: eerlijk en duurzaam geproduceerde mobieltjes. Al jarenlang verschijnen er telkens weer berichten over mensenrechtenschendingen, slechte arbeidsomstandigheden en ernstige milieuvervuiling in de productielanden van mobiele telefoons. Duizenden jongeren in heel Europa willen nu snel verbetering. Zij hebben hun handtekening gezet onder de actiekaarten van makeITfair. Met deze actiekaarten roepen ze hun eigen mobiele telefoonaanbieders zoals T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone op tot actie.“Met de productie van mobieltjes is veel mis. Jongeren willen dat die productie eerlijker en schoner wordt. Volgend jaar moeten er met de feestdagen duurzame mobieltjes in de winkel liggen”, zegt Paulien Gankema, voorzitter van JMA.

Producenten wachten telkens weer de consumentendruk af en nemen zelf nauwelijks verantwoordelijkheid, terwijl verbeteringen hoognodig zijn. Met de handel in grondstoffen die gebruikt worden in mobiele telefoons, zoals koltan, wordt de bloedige burgeroorlog in Oost-Congo gefinancierd. De werkomstandigheden van de vaak minderjarige mijnwerkers zijn levensgevaarlijk en ze zijn slachtoffer van afpersing en moderne slavernij. Fabrieksarbeiders in China zijn soms wanhopig door de werksituatie waarin ze terecht gekomen zijn, zoals blijkt uit de situatie bij Foxconn.

Niemand neemt de verantwoordelijkheid voor deze mensenrechtenschending en onduurzame productiewijze op zich. Daarom lieten de jongeren vandaag bij de KPN Winkel op het Rokin zien hoe het er aan toe gaat in de lagelonenlanden. Er werd een lopende band uitgebeeld waar de fabrieksmedewerkers zich niet kunnen bewegen en met moeite de ogen open kunnen houden vanwege een 6-daagse werkweek van vaak 12 uur per dag. Ook lieten een aantal kinderen zien wat kinderarbeid betekent. Met een pikhouweel zochten zij in brokken steen naar grondstoffen. De directeur mobiel van KPN Nederland, Robbert Bakker die de handtekeningen in ontvangst nam, erkende dat ze er nog lang niet zijn en nog veel stappen moeten zetten: “Voor KPN is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen belangrijk. Volgend jaar zetten wij ons nog actiever in voor recycling en toetsen we onze leveranciers of zij zich aan de voorwaarden van de door hen ondertekende gedragscode houden."

“Jongeren willen dat bedrijven als KPN hun invloed gebruiken in de productieketen van mobiele telefoons. Als zij duurzame en eerlijke mobieltjes aanbieden zullen jongeren ze zeker kopen,” aldus Paulien Gankema. “Daarnaast moeten mobiele telefoonaanbieders er ook voor zorgen dat mobieltjes langer te gebruiken zijn en het gebruik van gerecyclede metalen promoten.”

Bekijk de foto’s van de actie >(opens in new window)

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.