Direct naar inhoud
Frans Schupp

Blackstone als nieuwe huisbaas

Hoe grote beleggers terrein dreigen te winnen op de Nederlandse woningmarkt

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Rodrigo Fernandez
Geschreven door: Ilona Hartlief
Geschreven door: Kees Hudig
Gepubliceerd op:

Sinds een aantal jaren is de wooncrisis – de groeiende onbetaalbaarheid en ontoegankelijkheid van koop- en huurwoningen – een van de meest urgente politieke vraagstukken in verschillende landen. Huishoudens zitten vaak ‘vast’ en kunnen moeilijk veranderen van woning als ze bijvoorbeeld gezinsuitbreiding krijgen. Studenten komen de stad nauwelijks meer in.

Institutionele beleggers

Hoewel de oorzaak van deze crisis veelvuldig wordt gezocht in het tekort aan aanbod, is de huidige crisis ook mede het gevolg van de financialisering. Door een wereldwijd overschot aan liquide financiële middelen is er een groeiende hoeveelheid vermogen dat rendement moet opleveren en beheerd moet worden. Het zogenaamde ‘onconventionele’ monetaire beleid van centrale banken zorgt er bovendien voor dat beleggers gedwongen zijn meer risico te nemen. Tegen deze uitzonderlijke achtergrond zijn institutionele beleggers grotere spelers geworden op markten voor residentieel vastgoed en is ook Blackstone, een grote vermogensbeheerder met private-equity fondsen, de Nederlandse woningmarkt opgekomen.

Financieel krachtig

Uit dit onderzoek blijkt dat, hoewel het bedrijf nu nog een kleine speler is op de Nederlandse woningmarkt, het wel financieel krachtig is en daarmee snel kan reageren op veranderende marktomstandigheden. Specifiek voor vastgoed heeft Blackstone € 40 miljard aan financiële middelen klaarstaan die ze kunnen inzetten wanneer de kans zich voordoet. Ze concurreren hiermee met huishoudens die ook een woning willen kopen. Hoewel het bedrijf zelf zegt een belangrijke rol te spelen in het opknappen en renoveren van de panden, laat dit onderzoek bovendien zien dat Blackstone Property Partners Europe Holding (BPPEH), dat onder andere in het bezit is van het Nederlandse vastgoed, in 2020 slechts € 53,5 miljoen heeft geïnvesteerd in onderhoud en renovatie. Vooralsnog gebruikt Blackstone het kapitaal dat het ophaalt dus vooral om meer panden op te kopen.

Regelgeving nodig

Marktomstandigheden veranderen veel sneller dan regelgeving. Om de woningmarkt – ook voor toekomstige generaties – beter toegankelijk te maken en om te voorkomen dat institutionele beleggers in de toekomst een groeiend aandeel van de woningvoorraad bezitten, is er nu regelgeving nodig. Om dit te realiseren moet de eerder ingezette liberalisering van de woningmarkt worden teruggedraaid, moet de huurbescherming versterkt worden en moet een algehele zelfwoonplicht worden ingesteld.

De komende jaren zal er veel geïnvesteerd moeten worden om woningen te isoleren en energiezuiniger te maken. Deze investeringen moeten plaatsvinden binnen een gereguleerd kader met scherpe sociale en ecologische voorwaarden waarbij de rechten van huurders voorop staan en kwalitatief goed wonen tegen een betaalbare prijs het uitgangspunt is.

Meer informatie nodig?

Publicatie

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Rodrigo Fernandez
Geschreven door: Ilona Hartlief
Geschreven door: Kees Hudig
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.