Massaal freezen voor eerlijke mobieltjes
Op 25 oktober (tijdens het TTT-festival) organiseert Time to Turn een mobielloze middag in Delft. Tientallen jongeren zetten hun telefoon voor een middag uit en gaan freezen (stilstaan) op verschillende plaatsen in de stad.
Ze steunen hiermee de internationale oproep aan telefoonproducenten om maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen.
Naar schatting 60-100 jongeren zullen tussen 15.30u en 17.00u door het centrum van Delft lopen en op verschillende plaatsen freezen. Dat doen ze met behulp van een enorme mobiele telefoon, zwartwitte kleding, een mobiel inleverpunt en het motto "Verbreek de Verbinding".
Jongeren uit het netwerk van Time to Turn (gelovige jongeren die samen met anderen in actie willen komen voor rechtvaardigheid) sluiten zich hiermee aan bij de internationale coalitie makeITfair, die aandacht vraagt voor de oneerlijke productie van onderdelen van mobiele telefoons. Petities en een film van de actie zullen op 19 november worden aangeboden aan vertegenwoordigers van telefoon- en elektronicaproducenten in Washington.
Vieren
Voorafgaand aan de actie, om 14.00u, zullen de jongeren een SMS (Short Message Service) organiseren in het zicht van het kantoor van Nokia in Rijswijk. Dit is een gebedsdienst, niet om Nokia zwart te maken, maar om op deze symbolische plek te vieren dat er een nieuwe wereld komt waar geen onrecht meer is.
De actie vindt plaats tijdens het Time to Turn Bezielingsfestival in Delft, maar iedereen is welkom om mee te doen. Om 13.00u vertrekt de groep vanaf Oude Delft 9 naar de viering in Rijswijk. Wie na de viering wil aanhaken, kan dat doen op station Delft, waar de groep tussen 15.20u en 16.00u zal langskomen. De dresscode is zwart.
Oneerlijke mijnbouw
Tim Steinweg, onderzoeker van SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) dat makeITfair coördineert, zegt: “We hebben onderzoek gedaan naar de ketens van next generation consumentenelektronica, dus de producenten van mp3-spelers, spelcomputers, telefoons, enz. In elke fase van de keten, van mijnbouw en productie tot afvalverwerking, komen we grove milieuvervuiling tegen en schendingen van mensenrechten. Die onderdelen komen allemaal terecht in onze mobiele telefoons.”
Telefoons worden in elkaar gezet in fabrieken in Thailand, Mexico en China waar mensen vaak voor minder dan 2 euro per dag moeten werken. Bovendien bevat iedere mobiel meer dan 30 verschillende metalen, zoals goud, koper, kobalt, tin, palladium en nikkel. In veel gevallen is de mijnbouw een ramp voor het milieu, het drinkwater en de mensen zelf. In de kobaltmijnen in Congo zijn naar schatting tienduizenden kinderen werkzaam, en zijn de lonen extreem laag. Voor de palladiummijnen in Zuid-Afrika worden hele dorpen verdreven zonder compensatie omdat de grond opgekocht is door een Europees mijnbouwbedrijf.
De grote merken (Nokia, SonyEricsson, Samsung, Siemens, Motorola, LG) zeggen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Time to Turn roept hen op de daad bij het woord te voegen en zich actief in te zetten voor een eerlijke productie, niet alleen bij de directe leveranciers maar ook in de mijnen in het Zuiden.
Speelruimte voor consumenten
“Je kunt helaas geen eerlijke telefoon kopen”, zegt Karlien van den Brink (25) van Time to Turn. “Wat we wel kunnen, is met zo veel mogelijk consumenten samen de grote merken benaderen. Op een ansichtkaart kunnen mensen hun persoonlijke oproep tegen onrecht invullen in sms-taal, dus in hooguit 160 tekens. Wij gaan alle ingevulde sms-jes samenvoegen tot een grote, eerlijke sms-bundel. Die zullen we in november aan de telefoonproducenten aanbieden om te laten zien dat er consumenten zijn die niet alleen op de prijs letten.”
“En je kunt nog iets doen”, zegt Van den Brink. “Koop niet ieder jaar een nieuwe mobiel.”
Related news
-
Overheid pampert ASML en aandeelhouders met 4,4 miljard euro belastingkortingGeplaatst in categorie:Lang lezenDavid Ollivier de LethGepubliceerd op:
-
EU-wetgeving voor batterijen moet ook gelden voor bauxiet, koper en ijzerGeplaatst in categorie:Gepubliceerd op:Verklaring
-
State of play and roadmap concepts: Elektronics Sector Gepubliceerd op:Alejandro GonzálezGeplaatst in categorie:PublicatieAlejandro González