Milieuorganisaties dienen klacht in over Shell
Oliedepots en afvalopslagplaatsen van Shell veroorzaken klachten van werknemers en omwonenden in Brazilië en de Philipijnen. Shell neemt voor deze problemen geen verantwoordelijkheid, hetgeen voor de gedupeerden aanleiding is om een klacht in te dienen tegen het oliebedrijf .
In São Paulo, Brazilië, gaan de voornaamste klachten over chemicaliën die Shell daar al twintig jaar lang opslaat. In januari 2005 bepaalde de overheid dat het bedrijf hiermee moet stoppen. Shell werd ook verplicht omwonenden met gezondheidsklachten (als gevolg van onder meer pesticiden en zware metalen in hun bloed) te helpen. Het concern blijkt zich echter weinig te bekommeren om haar eigen werknemers de omwonenden.
In de Filipijnen maakt Shell zich met name schuldig aan het manipuleren van de lokale overheid en het niet of onvolledig informeren van omwonenden en werknemers. Het gaat om het achterhouden van informatie over milieu-, gezondheids- en veiligheidsgevolgen van de activiteiten van Shell. Ook ontbreken er plannen om de gevaren rond oliedepots te verkleinen.
Chito Adofina, vertegenwoordiger van het United Front to Oust Oil Depots: ‘Shell weigert om gevaarlijke oliedepots te verplaatsen, ook al heeft de gemeente van Manilla hiertoe besloten. We hopen dat Shell door de klacht bij het NCP eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt.’
‘De klachten laten zien dat Shell wereldwijd milieu- en mensenrechten nog steeds niet respecteert. Wij roepen daarom de hulp in van de regering. Die moet ervoor zorgen dat Shell zich in andere landen net zo gedraagt als in Nederland,’ zo stelt Anne van Schaik, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie.
Paul de Clerck, internationaal coördinator van de Corporates Campaign van Friends of the Earth International: ‘Het komt er nu op aan dat het NCP snel werk maakt van de ingediende klachten. Mens en milieu hebben al veel te lang te lijden onder de maatschappelijk onverantwoorde manier van opereren van Shell.’
Bij het Nederlands Contact Punt (NCP) kunnen klachten worden ingediend over bedrijven die zich niet aan de internationaal afgesproken OESO-normen houden. Deze normen hebben betrekking op milieu, arbeids- en mensenrechten, zijn opgesteld door dertig landen en gelden voor westerse bedrijven die internationaal ondernemen.
Related news
-
De verborgen schade van groene waterstof Gepubliceerd op:Ilona HartliefGeplaatst in categorie:PublicatieIlona Hartlief
-
ExxonMobil klaagt Nederland aan vanwege sluiten gasveld GroningenGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
CO2-uitstoot basisindustrie Nederland nummer twee van EuropaGeplaatst in categorie:NieuwsRodrigo FernandezGepubliceerd op: