Webquest voor leerlingen ontwikkeld door makeITfair
Het Europese makeITfair-project houdt zich bezig met de elektronica-industrie, vooral met elektronische consumentenartikelen. makeITfair informeert jongeren uit heel Europa over de milieuproblemen en de slechte arbeidsomstandigheden wereldwijd en wil dat jongeren zich inzetten om de situatie te verbeteren. makeITfair heeft daarom een webquest ontwikkeld voor middelbare scholieren.
We informeren jongeren uit heel Europa over de milieuproblemen en de slechte omstandigheden waaronder arbeiders wereldwijd moeten werken – alleen maar om onze honger naar de nieuwste elektronische snufjes te stillen. Ook willen we dat jongeren zich in gaan zetten om de situatie te verbeteren. Samen zetten we de grote bedrijven onder druk, zodat zij hun verantwoordelijkheid nemen voor de oneerlijke praktijken aan het begin van hun productieketen. makeITfair heeft over dit onderwerp een webquest ontwikkeld voor middelbare scholieren.
Elke dag maken leerlingen gebruik van elektronica-producten zoals de mobiele telefoon, de MP3-speler en games. Wat ze doorgaans niet weten is dat bij de productie en de verwerking van deze elektronicaproducten veel fout gaat op het gebied van het milieu en de arbeidsomstandigheden. Zonder de leerlingen met een schuldgevoel op te zadelen als zij een mobiele telefoon of MP3-speler gebruiken, wil deze webquest het bewustzijn over die problemen vergroten, en de discussie op gang brengen hoe consumenten en producenten kunnen bijdragen aan een verandering in die processen. Het is tevens een manier om er achter te komen wat de link is tussen de producten die wij hier gebruiken en het leven van mensen in ontwikkelingslanden. De makeITfair webquest nodigt leerlingen uit om hun eigen mobiele telefoonwinkel te beginnen. Ze wegen hier zelf de problemen, die ze in de toeleveringsketen tegenkomen, af tegen de wensen van hun klanten.
Voor wie is de webquest?
De webquest is geschikt voor 3 en 4 vmbo-kgt en 2 en 3 havo. De quest duurt twee uur of 3 keer 40 minuten (inclusief aanvullende opdrachten) en is geschikt voor de vakken maatschappijleer, aardrijkskunde en economie. De webquest is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Fins, Zweeds en in de toekomst ook in het Pools.
Waar vind ik de webquest?
De webquest was gratis te gebruiken via de makeITfair website. Er waren een werkblad voor leerlingen, een docentenhandleiding en vier verschillende brochures te downloaden. Voor meer gedetailleerde informatie konden docenten gebruik maken van de samenvattingen van makeITfair onderzoek.
Organisaties makeITfair
makeITfair werd gecoördineerd door SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen). De projectpartners waren: IRENE uit Nederland, SwedWatch, Fair Trade Center en Church of Sweden Aid uit Zweden, FinnWatch en Finnish Association for Nature Conservation uit Finland; Germanwatch en Verbraucher Initiative uit Duitsland, KARAT uit Centraal en Oost Europa (CEE); ACIDH uit de DR Congo, CIVIDEP uit India en SACOM uit China.
Related news
-
Overheid pampert ASML en aandeelhouders met 4,4 miljard euro belastingkortingGeplaatst in categorie:Lang lezenDavid Ollivier de LethGepubliceerd op:
-
EU-wetgeving voor batterijen moet ook gelden voor bauxiet, koper en ijzerGeplaatst in categorie:Gepubliceerd op:Verklaring
-
State of play and roadmap concepts: Elektronics Sector Gepubliceerd op:Alejandro GonzálezGeplaatst in categorie:PublicatieAlejandro González