Indiaas uitbuitingswerk in westerse kledingzaken
Dat stellen de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep in een rapport dat vandaag verschijnt.
De onderzoekers constateren misstanden in textielfabrieken in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu, waar kleding wordt gemaakt voor ruim twintig Europese en Amerikaanse kledingmerken.
De tienermeisjes die in deze fabrieken werken, krijgen volgens het onderzoek minder dan minimumloon uitbetaald. Ze mogen het fabrieksterrein niet zomaar verlaten, ook niet in hun vrije tijd. Contact met vakbonden is niet mogelijk, bezoek slechts zeer beperkt toegestaan.
Bruidsschat
Als zoethoudertje wordt de werkneemsters na drie tot vier jaar een bonus beloofd van omgerekend maximaal 800 euro, die ze kunnen gebruiken om hun bruidsschat te bekostigen. Daarom heet dit arbeidsmodel in de volksmond het sumangali-systeem. Sumangali betekent ‘getrouwde vrouw’ in het Tamil.
De gedragscodes van westerse kledingmerken veroordelen zo’n arbeidsregime ten strengste, maar uit exportgegevens (in het bezit van de Volkskrant) blijkt dat westerse bedrijven veelvuldig zaken doen met deze fabrieken. Diesel is nog steeds klant bij een van de fabrieken, Eastman Exports. Mexx deed vorig jaar zaken hiermee. Beide bedrijven geven aan dat ze nooit aanwijzingen hebben gekregen voor ernstige misstanden.
Handelsrelatie
C&A spant de kroon: volgens het rapport heeft dit warenhuis de afgelopen jaren orders geplaatst bij drie omstreden fabrieken. Een woordvoerder van C&A bevestigt dat sinds tien jaar kleding wordt afgenomen bij Eastman. ‘Eastman had de technische kwaliteiten in huis om de producten te maken die C&A verlangt.’ De handelsrelatie bestaat nog steeds.
Volgens C&A is er bij een controle van de arbeidsomstandigheden bij Eastman ‘geen enkel bewijs’ gevonden voor uitbuiting. Ook Eastman zelf ontkent de aantijgingen. De werkneemsters zouden gewoon loon krijgen uitbetaald en zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Na april 2010 zijn de arbeidsomstandigheden in de fabriek volgens lokale onderzoekers wel verbeterd, maar zijn de problemen nog niet opgelost.
Over productie bij de twee andere fabrieken weigert C&A vragen te beantwoorden. ‘Niemand die zaken doet met bedrijven in de kledingproducerende industrie in India is op dit moment in staat om direct of indirect contact met het sumangali-systeem te vermijden’, meldt de woordvoerder.
Bron: Volkskrant
Partners
Related news
-
Pauline OvereemGeplaatst in categorie:PublicatiePauline Overeem
-
Rechtbank tikt ministerie van Financiën op de vingers in zaak katoenimport uit XinjiangGeplaatst in categorie:NieuwsLydia de LeeuwGepubliceerd op:
-
Europese bedrijven zwijgen over arbeidsrechtenkwesties in leerlooierijen in BangladeshGeplaatst in categorie:NieuwsMartje TheuwsGepubliceerd op: