Brazilië, de nieuwe productiehotspot voor elektronica?
De afgelopen jaren vestigden diverse elektronicamultinationals zich in Brazilië. Brazilië leek de volgende wereldwijde productiehotspot te worden. In dit paper geeft SOMO een overzicht van de huidige situatie, zowel cijfermatig als op het gebied van arbeidsomstandigheden. De situatie wordt vergeleken met andere hotspots elders in de wereld. Daarnaast geeft SOMO weer wat de motivatie is van deze bedrijven om naar Brazilië te komen. Dit rapport is een ‘mapping study’ gebaseerd op publieke informatie over de electronicasector in Brazilië. Het is een co-productie van Reporter Brasil (een Braziliaanse mensen- en arbeidsrechtenorganisatie) en SOMO, in opdracht van het GoodElectronics Network. De studie is een voorbereiding op een diepgaander veldonderzoek dat SOMO en Reporter Brasil in de herfst van 2015 uitvoeren. Onderdeel hiervan zijn interviews met het management van de bedrijven uit dit rapport om zo de problemen die in dit rapport genoemd worden, verder te onderzoeken.
Meer informatie nodig?
-
Irene Schipper
Senior Onderzoeker -
Alejandro González
Senior Onderzoeker
Partners
Publicatie
Gerelateerde content
-
Brazilië, de nieuwe productiehotspot voor elektronica?Geplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Electronics Watch wil arbeidsomstandigheden in elektronica-industrie verbeterenGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Zelfmoorden bij Foxconn in China: een blamage voor de elektronica-industrieGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
-
Duurzame inkoop van computers: effectief middel voor verbetering arbeidsomstandigheden in de elektronica-sectorGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Migranten en uitzendkrachten rechteloos in elektronicasectorGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Hongaarse werknemers elektronica lijden aan ‘Flex Syndrome’Geplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Arbeider in Chinese elektronicafabriek veel beter af;Lonen gestegen, minder discriminatie Overuren nog steeds de normGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Overheid pampert ASML en aandeelhouders met 4,4 miljard euro belastingkortingGeplaatst in categorie:Lang lezenDavid Ollivier de LethGepubliceerd op: