Gezondheidsproblemen en lage inkomsten bedreigen Pakistaanse leerarbeiders
Onderzoek door SOMO en NOWCommunities(opens in new window) legt ernstige gezondheidsproblemen bloot in de Pakistaanse leerindustrie, éen van ’s werelds grootse leerproducenten. Werknemers hebben daarnaast grote moeite om rond te komen van hun veel te lage salarissen. Een groot deel van het Pakistaanse leer komt terecht op de Europese markt. Dit wordt gestimuleerd door speciale handelsafspraken, de zogenaamde ‘Generalised Scheme of Preferences (GSP+).
Ernstige huid-en ademhalingsaandoeningen
Tijdens het looiproces worden werknemers blootgesteld aan de chemische stof chromaat, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken: open wonden en zweren , perforatie van het neustussenschot, ademhalingsaandoeningen en een vergrote kans op long- en neuskanker.
Muhammad: “Op een dag waren allebei mijn handen aangetast door de de chemicaliën en begonnen te ontvellen. Ik liet het mijn manager zien, maar hij dwong me om door te gaan met werken.”
De Pakistaanse wet verplicht werkgevers om werknemers die met chromaat werken van een beschermende uitrusting te voorzien. Uit de interviews met werknemers in leerlooierijen in Karachi, blijkt echter dat zelfs eenvoudige beschermende kleding, zoals handschoenen en maskers, vaak niet worden verstrekt.
Veel te lage lonen
De lonen van de werknemers liggen net op, en in sommige gevallen zelfs onder, het minimumloon van 14.000 Rupees (€119 euro) per maand. Dat is niet genoeg om drie maaltijden per dag te betalen, laat staan een huis te huren of een familie te voeden. De Asia Floor Wage campagne berekende dat hiervoor minimaal 31,197 Rupees (278 euro) per maand nodig is. Om in hun basisvoorzieningen te voorzien sluiten sommige van de geïnterviewde werknemers regelmatig leningen af met hun werkgevers. Ook gaven sommige werknemers aan dat ze hun kinderen laten werken.
De Europese Unie stimuleert de export met GSP+
De Europese Unie bevordert de import van producten uit Pakistan door het zogeheten ‘Generalised Scheme of Preferences’ (GSP+), waardoor verschillende producten waaronder leer tegen lage invoertarieven op de Europese markt kunnen worden gebracht. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat Pakistan internatationale conventies op het gebied van mensen- en arbeidsrechten implementeert. Maar, zoals ook uit dit onderzoek blijkt, blijven mensen- en arbeidsrechtschendingen wijdverspreid in de Pakistaanse leerindustrie.
Vincent Kiezebrink (SOMO): “ De EU moet meer openheid over zijn GSP+ programma’s geven. Ze zou veel beter kunnen monitoren of de mensen- en arbeidsrechten van werknemers in deelnemende landen wel worden gerespecteerd.“
Pop-up fototentoonstelling: ‘The leathermen of Pakistan’
Pop-up tentoonstelling: The Leathermen of Pakistan
Vandaag (16:00-18:00 uur) organiseren fotocollectief NOOR, Oxfam Novib en SOMO een pop-up fototentoonstelling
in het Humanity House in Den Haag. NOOR-fotograaf Asim Rafiqui(opens in new window) reisde voor Oxfam en SOMO naar Karachi, waar hij de werknemers en hun slechte arbeidsomstandigheden fotografeerde en filmde. Hij is aanwezig bij de tentoonstelling. Ook hangen er de komende twee weken in de binnensteden van Amsterdam en Den Haag posters met de foto’s.
Meer informatie nodig?
-
Vincent Kiezebrink
Onderzoeker
Partners
-
NOWCommunities
Gerelateerde content
-
Hell-bent for leather Gepubliceerd op:Vincent KiezebrinkGeplaatst in categorie:PublicatieVincent Kiezebrink
-
Pauline OvereemGeplaatst in categorie:PublicatiePauline Overeem
-
Rechtbank tikt ministerie van Financiën op de vingers in zaak katoenimport uit XinjiangGeplaatst in categorie:NieuwsLydia de LeeuwGepubliceerd op: