Het Myanmar Dilemma
Kan de kledingindustrie in Myanmar voor fatsoenlijke banen zorgen?
Myanmar is bezig de volgende hotspot voor de kledingindustrie te worden. Lage lonen en voordelige handelsvoorwaarden lokken kledingproductie uit de regio naar deze fragiele democratie. Bekende en onbekende westerse merken laten hun kleding hier maken. In dit rapport toont SOMO hoe kleding in Myanmar wordt geproduceerd voor merken als H&M, C&A en Primark.
Het Myanmar onderzoek
Samen met een lokale arbeidsrechtenorganisatie en Labour Rights Defenders and Promoters (LRDP)(opens in new window) , onderzocht SOMO 12 exportgerichte fabrieken waar 400 arbeiders werden geïnterviewd. SOMO sprak daarnaast met kledingmerken, verbeterinitiatieven, fabriekseigenaren, werkgeversorganisaties, en met lokale en internationale vakbonden en ngo’s. Het onderzoek laat zien dat kleding voor zeer lage lonen wordt geproduceerd. Ook zijn lange werkdagen en kinderarbeid geen uitzondering. Bij de ontwikkeling van industriële zones worden ook landrechten geschonden.
Due diligence is nodig
SOMO, de arbeidsrechtenorganisatie en LRDP geven aan dat kledingmerken heel goed nadenken vóór ze productie starten in Myanmar. Bedrijven behoren een grondige analyse te maken van alle mogelijke problemen om te zeker weten dat zij samen met hun toeleveranciers risico’s effectief het hoofd kunnen bieden vóór ze bestellingen plaatsen.
Partners
-
LRDP u2013 Labour Rights Defenders & Promoters
-
Publicatie
Bijlagen
-
-
Downloaden: Burmense vertaling van het rapport ‘The Myanmar Dilemma’ Burmese compressed (pdf, 7,00 MB)
Related news
-
Pauline OvereemGeplaatst in categorie:PublicatiePauline Overeem
-
Rechtbank tikt ministerie van Financiën op de vingers in zaak katoenimport uit XinjiangGeplaatst in categorie:NieuwsLydia de LeeuwGepubliceerd op:
-
Europese bedrijven zwijgen over arbeidsrechtenkwesties in leerlooierijen in BangladeshGeplaatst in categorie:NieuwsMartje TheuwsGepubliceerd op: