Aandacht en inzet voor mensenrechten in Colombia door kabinet vergroot
Premier Mark Rutte was vorige week met een grote handelsdelegatie op missie in Colombia en kwam daar niet alleen op voor Nederlandse bedrijven, maar ook voor de mensenrechten. SOMO en verzameld in het ‘Colombia Platform Nederland’ riepen de premier de afgelopen weken op om tijdens zijn bezoek aandacht te besteden aan het verbeteren van de zorgelijke mensenrechtensituatie en het spoedig uitvoeren van het 2 jaar oude vredesakkoord.
“We zijn blij dat onze oproep effect heeft gehad en tevreden met de stappen die de Nederlandse delegatie heeft gezet. Gezien de fragiele voortgang van het vredesakkoord in Colombia is de vergrote aandacht voor de mensenrechtensituatie en het vredesakkoord een belangrijk resultaat van de missie”, aldus Marionne Lips en Maurice van Beers van het Colombia Platform, aanwezig in Colombia.
Platteland
Rutte reisde naar een plaatsje genaamd Apartadó in het noordwesten van Colombia om met eigen ogen te zien hoe de situatie is. Hij sprak er met sociale leiders en het werd hem duidelijk dat plattelandsontwikkeling alleen toekomst heeft wanneer er ook garanties voor de veiligheid van de bevolking zijn.
Toelichting bij brief aan premier Rutte
Petitie en goed gesprek
Op verzoek van de tien organisaties sprak ook vicepremier Schouten persoonlijk met zes nationale vakbonds- en sociale leiders in Bogota. De onvolledige uitvoering van het vredesakkoord, het vermoorden en bedreigen van mensenrechtenverdedigers, het gebrek aan vrijheid voor vakbondsorganisaties om zich te organiseren en de stigmatisering van sociale bewegingen zijn de meest urgente thema’s, aldus de leiders. Schouten kreeg een petitie overhandigd waarin wordt opgeroepen om belangrijke onderdelen van het vredesakkoord uit te voeren. Dan gaat het om de bescherming van gemeenschappen en sociale leiders en de onmiddellijke uitvoering van het ‘Pact voor het Leven’ dat president Duque heeft gesloten in augustus.
Petitie gericht aan premier Rutte (Spaanstalig)
Gedeelde urgentie
Het Colombia platform is verheugd dat premier Rutte in zijn afsluitende persconferentie refereerde aan dit Pact en tevens zei dat hij het vredesakkoord uitgevoerd wil zien worden. Volgens Rutte deelt president Duque het gevoel van urgentie en heeft deze vorige week een actieplan gepresenteerd om het moorden te stoppen. Het Nederlandse kabinet toont hiermee leiderschap voor vergrote aandacht en inzet voor mensenrechten in Colombia.
“Ondanks de vrede zijn delen van Colombia nog steeds erg onveilig”, zegt Van Beers, “en daarom is de steun van Nederland hard nodig”.
De eerste acht maanden van dit jaar zijn er al 110 mensen vermoord, omdat ze actief waren voor hun vakbond, mensenrechten- of milieuorganisatie, buurtraad of een comité van slachtoffers of vrouwen. Rutte zegt grote zorgen te hebben over die moorden op verdedigers van mensenrechten.
Monitoren
Tot op heden heeft de Colombiaanse overheid echt onvoldoende urgentie gegeven aan het beschermen van sociale leiders. Het is nu van belang om te monitoren of er vooruitgang geboekt wordt op de beloftes van president Duque. Daarom zijn de organisaties in het Colombia platform voortdurend in gesprek met hun partners en de sociale leiders op nationaal niveau en in de lokale gemeenschappen. De aandacht vanuit de Nederlandse overheid voor het verbeteren van de situatie in Colombia draagt bij aan de bescherming en bevordering van het werk van deze mensenrechtenverdedigers.
Related news
-
ExxonMobil klaagt Nederland aan vanwege sluiten gasveld GroningenGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
Staatskas loopt jaarlijks 2 miljard euro misGeplaatst in categorie:Lang lezenRodrigo FernandezGepubliceerd op:
-
Geldstromen via Nederlandse brievenbussen nemen weer toe Gepubliceerd op:Arnold MerkiesGeplaatst in categorie:PublicatieArnold Merkies