AFREWATCH streeft naar gelijke toegang natuurlijke hulpbronnen
SOMO publiceerde vandaag het nieuwe rapport Cobalt Blues waaraan African Resources Watch (AFREWATCH) uit de Democratische Republiek Congo (DRC) een bijdrage leverde. Emmanuel Umpala Nkumba is directeur van de non-profit organisatie AFREWATCH en vertelt over de samenwerking met SOMO, die gericht is op capaciteitsopbouw en op de bevordering en bescherming van mensenrechten.
Emmanuel Umpala Nkumba was voorheen directeur van de Congolese mensenrechtenorganisatie ACIDH, waarmee SOMO al tien jaar samenwerkt op het terrein van onderzoek naar mijnbouwbedrijven in Afrika.
AFREWATCH is een non-profit organisatie opgericht in 2013 door de belangrijkste activisten – op het gebied van sociaal-economische rechten – als reactie op het jarenlang achterstellen van bepaalde bevolkingsgroepen in DRC. AFREWATCH is actief in de sector van natuurlijke hulpbronnen; zoals mijnbouw, olie- en gaswinning en water. “Emmanuel is de drijvende kracht achter AFREWATCH. Door hun jarenlange expertise op het werken met gemeenschappen en onderzoek naar mensenrechtenschendingen zorgen zij voor kwalitatief goed onderzoek”, vertelt SOMO-onderzoeker Mark van Dorp.
Gelijke toegang
De organisatie streeft naar gelijke toegang tot natuurlijke hulpbronnen in Afrika in het algemeen, en in het bijzonder in DRC door overheden en mijnbouwbedrijven verantwoordelijk te stellen. AFREWATCH promoot de mensenrechten door het geven van training aan gemeenschappen, maken en verspreiden van publicaties, media-aandacht, het geven van workshops en deelname aan conferenties. Bovendien zorgt zij voor bescherming van de mensenrechten door monitoring, onderzoek, steun aan slachtoffers en belangenbehartiging. Een voorbeeld van hun onderzoek is de bijdrage die AFREWATCH leverde aan het rapport Cobalt Blues, waarvoor milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen in de koper- en kobaltmijnen in Katanga, een provincie in de Democratische Republiek Congo (DRC), onderzocht is. AFREWATCH heeft voor dit rapport veldonderzoek gedaan naar een aantal buitenlandse mijnbouwbedrijven.
Capaciteitsopbouw gemeenschappen
Emmanuel: “De samenwerking tussen AFREWATCH en SOMO maakte het voor ons mogelijk om niet alleen de capaciteitsopbouw van lokale gemeenschappen in Katanga te organiseren, maar ook voor de gemeenschappen in Tumbwe. Deze laatstgenoemden zijn nu beter in staat te onderhandelen met bedrijven over kwesties als gemeenschapsontwikkeling of toegang tot sociale basisvoorzieningen zoals water, elektriciteit, onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg, etc.”
Mensenrechten bevorderen en beschermen
Emmanuel is heel enthousiast over de samenwerking met SOMO en AFREWATCH. “Hierdoor is er een kader ontstaan voor de uitwisseling van en discussie over de bevordering en bescherming van mensenrechten. Wij hopen op een goede continuïteit van deze samenwerking voor de capaciteitsopbouw van de lokale gemeenschappen op het gebied van advocacy en het monitoren van sociale verplichtingen, milieu en belastingen, maar ook voor het onderzoek naar mijnbouwbedrijven.
Toekomstdroom AFREWATCH
AFREWATCH streeft ernaar om bedrijven en de overheid zover te krijgen dat zij de behoeften van lokale gemeenschappen in hun werkwijze betrekken en integreren bij het beheer van de natuurlijke hulpbronnen om zo het recht op een gezond milieu voor de bevolking te beschermen. Emmannuel: “Bovendien streven we ernaar dat overheden en bedrijven de mechanismen voor ontwikkeling van de gemeenschap ondersteunen.”
Ronde Tafel ‘Responsible Mining for Electronics’
AFREWATCH is door het GoodElectronics Network uitgenodigd voor een strategie-overleg (opens in new window) met maatschappelijk organisaties op 18 april 2016, in Amsterdam. Op dinsdag 19 april spreekt Emmanuel op de GoodElectronics Ronde Tafel ‘Responsible Mining for Electronics’(opens in new window) . Deze bijeenkomst wordt gehost door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt georganiseerd i.s.m. met SOMO, Milieudefensie en de Stop Kinderarbeid Coalitie.
Meer informatie nodig?
-
Ilona Hartlief
Onderzoeker
Partners
Gerelateerde content
-
-
Lokale gemeenschappen structureel de dupe van winning kobalt in CongoGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Mining Misery: Film en debat over kobaltmijnen in CongoGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Verantwoorde mijnbouw: Kobalt Gepubliceerd op:Vincent KiezebrinkGeplaatst in categorie:PublicatieVincent Kiezebrink