Akkoord met Nidera Argentinië over OESO-richtlijnen
In de zaak die CEDHA, INCASUR, Oxfam Novib en SOMO (vier niet-gouvernementele organisaties) aanhangig maakten bij het Nationale Contactpunt (NCP) voor de OESO-richtlijnen, is een akkoord bereikt met de Nederlandse graanmultinational Nidera over zijn mensenrechtenbeleid en -praktijk. Een van de onderdelen van het akkoord is dat Nidera zijn beleid voor mensenrechten versterkt; procedures volgens de due diligence benadering heeft ingesteld voor landarbeiders met tijdelijke contracten; en NGO’s toestemming geeft voor veldbezoeken om activiteiten in de maïsteelt in Argentinië te monitoren.
De slotverklaring van het Nederlandse NCP, op 5 maart 2012, bevestigt de positieve uitkomst van de dialoog tussen de partijen en vormt de afronding van de melding die in juni 2011 werd ingediend bij het Nederlandse NCP over schending van de mensenrechten voor landarbeiders met een tijdelijk contract. Beide partijen bedankten het Nederlandse NCP voor het mogelijk maken van een constructieve dialoog en discussie.
De melders deden een beroep op Nidera om een effectief mensenrechtenbeleid op te stellen voor het gehele bedrijf, waaronder concrete procedures volgens de due diligence benadering. Deze procedures zijn noodzakelijk om de daadwerkelijke en mogelijke negatieve impact van de bedrijfsvoering op de mensenrechten in kaart te brengen, te voorkomen en te verzachten; voornamelijk bij het inhuren van tijdelijke werknemers voor het ontpluimen van de maïs. De thema’s werden tijdens een aantal bijeenkomsten besproken en de partijen kwamen tot overeenstemming. Andere onderdelen van het akkoord betreffen de ketenbenadering van Nidera en een klachtenprocedure.
Voor meer informatie: lees de volledige tekst van de gezamenlijke verklaring van Nidera en de NGO’s (opens in new window) (Engels) en de Eindverklaring van het Nederlandse NCP (opens in new window) (Engels) over de melding van schending van de OESO-richtlijnen.
Related news
-
ExxonMobil klaagt Nederland aan vanwege sluiten gasveld GroningenGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
Staatskas loopt jaarlijks 2 miljard euro misGeplaatst in categorie:Lang lezenRodrigo FernandezGepubliceerd op:
-
Geldstromen via Nederlandse brievenbussen nemen weer toe Gepubliceerd op:Arnold MerkiesGeplaatst in categorie:PublicatieArnold Merkies