Brede ngo-coalitie roept op tot krachtig EU-initiatief op grondstoffen
De Europese Unie moet sterke wettelijke maatregelen nemen die Europese bedrijven verplichten om gepaste zorgvuldigheid (due diligence) te betrachten voor de grondstoffen die zij in hun producten gebruiken. Zulke maatregelen moeten een breed regionaal bereik hebben, gelden voor een groot aantal grondstoffen, en in lijn zijn met internationale standaarden.
Dit zijn enkele van de belangrijkste punten die ngo’s vandaag naar voren brachten bij de Europese Commissie, tijdens een consultatie over het duurzaam inkopen van grondstoffen uit conflictgebieden.
Oproep door brede coalitie van ngo’s
De reactie op deze consultatie is opgesteld door een ‘kerngroep’ van ngo’s, bestaande uit SOMO, CCFD-Terre Solidaire, Christian Aid, EURAC, Global Witness, IKV Pax Christi, JESC en Justice et Paix. De aanbevelingen zijn mede ondertekend door een grote groep van organisaties die werken op thema’s als mensenrechten, milieu, corporate accountability, internationale ontwikkeling en verduurzaming van de elektronicasector. Deze diversiteit aan medeondertekenaars toont het belang aan van adequate maatregelen om er voor te zorgen dat Europese bedrijven niet bijdragen aan gewapende conflicten of grove mensenrechtenschendingen elders in de wereld.
Wetgeving voor duurzame inkoop nodig
De afgelopen jaren is er in meerdere landen wetgeving aangenomen om de link tussen grondstoffen en conflicten te verbreken. De EU heeft desondanks nog geen duidelijk beleid hierop geformuleerd. De coalitie van ngo’s roept de EU op om wetgeving te ontwikkelen die gebaseerd is op het due diligence raamwerk van de OESO en de Verenigde Naties. Dit geeft Europese bedrijven de benodigde handvatten om grondstoffen duurzaam in te kopen en te garanderen dat zij niet direct of indirect betrokken zijn bij grove mensenrechtenschendingen.
Due diligence verplichtingen omschrijven de stappen die Europese bedrijven moeten nemen om grondstoffen duurzaam in te kopen. Deze verplichtingen moeten gelden voor alle grondstoffen die een effect hebben op gewapende conflicten, ongeacht waar deze conflicten plaatsvinden. Daarnaast is het belangrijk dat deze verplichtingen zowel gelden voor bedrijven die de grondstoffen aan de Europese markt leveren als voor bedrijven die producten verkopen waarin deze grondstoffen verwerkt zijn.
Standpuntnota volgt
De ngo-coalitie blijft de ontwikkelingen rondom dit EU-initiatief nauwgezet volgen. Binnenkort komt een standpuntnota uit waarin de standpunten van de coalitie in meer detail zijn omschreven.
Meer informatie nodig?
-
Gisela ten Kate
Coördindator MVO Platform
Gerelateerde content
-
Nieuwe EU-wetgeving kan bijdragen aan meer verantwoorde inkoop van grondstoffenGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
EU-voorzitter Nederland sluit dossier ‘conflictmineralen’ met waterig compromisGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Unieke kans om de handel in conflictmineralen tegen te gaanGeplaatst in categorie:Gepubliceerd op:Verklaring
-
Brief aan Kamer over opties voor verbetering van de Europese conflictmineralenwetGeplaatst in categorie:Gepubliceerd op:Verklaring
-
Europees wetsvoorstel houdt conflictmineralen niet buiten de EUGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op: