Direct naar inhoud

CEPA-onderhandelingen: Indonesische en Europese organisaties uiten zorgen over vrijhandelsverdrag

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Geschreven door: Roeline Knottnerus
Gepubliceerd op:

Twee weken geleden onderhandelden delegaties uit Indonesië en de EU over een vrijhandelsverdrag: het ‘Indonesia-EU Comprehensive Partnership Agreement’ (CEPA). Een coalitie van Indonesische en Europese ngo’s en vakbonden, inclusief SOMO, greep dit moment aan om in Brussel hun zorgen te uiten over de mogelijke negatieve gevolgen van dit verdrag voor mens, samenleving en natuur.

De CEPA-onderhandelingen tussen de EU en Indonesië

Het CEPA-verdrag heeft als gevolg dat Europese bedrijven makkelijker toegang krijgen tot de Indonesische markt (en vice versa) en daarmee zouden ze profiteren van een klimaat dat lage eisen stelt aan arbeidsrechten- en omstandigheden. De coalitie haalde daarbij vooral de Indonesische palmoliesector en de erbarmelijke omstandigheden waarin Indonesische arbeiders hun werk moeten doen: denk aan extreem lange werkdagen, kinderarbeid en blootstelling aan gevaarlijke pesticiden.

De vraag vanuit de EU naar palmolie stijgt – het wordt gebruikt in allerlei producten: van voedsel tot cosmetica en reinigingsmiddelen. Behalve de hierboven genoemde werkomstandigheden, is de palmoliesector een drijvende kracht achter grootschalige ecologische vervuiling, landroof en ontbossing. Een vrijhandelsverdrag zoals CEPA zou de handel in palmolie stimuleren met alle gevolgen van dien voor Indonesische arbeiders – en de gemeenschappen en natuur die plaats moeten maken voor palmplantages.

Mensenrechten als centraal onderwerp in het handelsverdrag tussen Indonesië en de Europese Unie

De Indonesische delegatie sprak met verschillende Euro-parlementariërs, waaronder Anne-Marie Mineur, die tevens ook lid is van de commissie Buitenlandse Handel van het Europees Parlement.

 

De meest precaire onderdelen van CEPA kunnen als volgt samengevat worden:

CEPA zal leiden tot een toestroom van Europese investeerders die het voorzien hebben op de toeristische sector in Indonesië: De Indonesische president Jokowi heeft recent toerisme aangewezen als een van de kernsectoren die binnenlandse groei moeten stimuleren. De mogelijk risico’s die we hierboven associëren met de palmoliesector gelden in meer of mindere mate ook voor toerisme.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Geschreven door: Roeline Knottnerus
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.