CETA opent Europa voor 45.000 Amerikaanse bedrijven en hun claims
Het handelsverdrag tussen Canada en de EU (CETA), zorgt ervoor dat bijna 5.500 Amerikaans bedrijven de mogelijkheid krijgen om de Nederlandse overheid aan te klagen via een omstreden arbitragehof. Voor heel Europa gaat het om ruim 45.000 bedrijven. Dit blijkt uit CETA: Sluiproute voor Amerikaanse multinationals.
CETA: Sluiproute voor Amerikaanse multinationals
Multinationals kunnen met CETA buiten de nationale rechter om een claim indienen, als zij vinden dat wetten of regels hun bedrijf benadelen. Uit het rapport blijkt dat niet alleen Canadese bedrijven gebruik kunnen maken van dit claimsysteem, maar ook duizenden Amerikaanse bedrijven.
In totaal zijn 7.953 Amerikaanse bedrijven actief in Nederland; 68% daarvan (5.495) heeft ook een dochterbedrijf in Canada. Hierdoor is het mogelijk dat deze multinationals gebruik maken van het handelsverdrag tussen Canada en Europa. Bedrijven moeten volgens CETA ‘zakelijke activiteiten van betekenis’ hebben in Canada, maar uit eerdere verdragen blijkt dat zelfs brievenbusmaatschappijen daaraan kunnen voldoen.
Sluiproute voor multinationals
Bart-Jaap Verbeek, onderzoeker bij SOMO: “Met een sluiproute kunnen multinationals als Cargill en ExxonMobil dit verdrag gebruiken om Nederland aan te klagen. Gezien de overweldigende aanwezigheid van Amerikaanse investeerders op de Nederlandse markt, lopen we daardoor extra risico op torenhoge schadeclaims bij de invoering van nieuwe regelgeving.”
Tweede Kamer
De Tweede Kamer houdt vandaag (6 november) een hoorzitting over CETA. Naar verwachting stemt de Kamer op 10 december over het verdrag. Een aantal maanden later zal de Eerste Kamer erover stemmen. Volgens de huidige verhoudingen in de Tweede Kamer is er geen meerderheid voor CETA in de Eerste Kamer, maar dat is nog niet zeker. Of de Tweede Kamer met CETA instemt hangt af van de ChristenUnie, die zijn positie nog niet bekend heeft gemaakt. In de vorige kabintsperiode stemde de ChristenUnie tegen ondertekening van CETA. GroenLinks, SP, Denk, 50PLUS, Partij voor de Dieren, FvD, PvdA, SGP en PVV hebben zich al tegen het verdrag uitgesproken.
Nederland kan het verdrag beter maken
Freek Bersch, campagneleider bij Milieudefensie: “Het is nu aan het parlement om duidelijke eisen te formuleren aan de Europese Commissie, zoals het schrappen van het claimsysteem en het toevoegen van sterke bescherming van mens, dier en klimaat. De PvdA blijft nog vaag over hun eisen en de ChristenUnie is al de hele tijd muisstil. Maar Nederland heeft de positie om van CETA een veel beter verdrag te maken, of er een streep door te zetten als de EU en Canada niks te bieden hebben. Wereldwijd gaan jongeren de straat om vanwege de klimaatcrisis. Het kan niet zo zijn de politiek hun boodschap negeert en hen opscheept met een verdrag dat vervuilende multinationals, zoals de olie- en gasbedrijven de komende decennia nog meer macht geeft.”
Meer informatie nodig?
-
Bart-Jaap Verbeek
Onderzoeker
Partners
Gerelateerde content
-
CETA: Sluiproute voor Amerikaanse multinationals Gepubliceerd op:Bart-Jaap VerbeekGeplaatst in categorie:PublicatieBart-Jaap Verbeek
-
CETA: Hoe samenwerking op regelgeving rechten van werknemers en consumenten uitholtGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
CETA: feiten en fabels Gepubliceerd op:Geplaatst in categorie:Publicatie
-
Coalitie eerlijke handel teleurgesteld dat Europees Parlement CETA steuntGeplaatst in categorie:Opinie
-
-
-
-
Geplaatst in categorie:Golfoorlog in Dubrovic. De strijd tegen ISDS in KroatiëVideoGepubliceerd op:
-
VN-discussie over ISDS-hervorming gaat naar de volgende faseGeplaatst in categorie:Opinie
-
Geen VIP-rechten voor multinationals: Kies voor mens en milieu!Geplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op: