De mythes rond het Energy Charter Treaty ontkracht
Vijf jaar na de ondertekening van het Klimaatakkoord in Parijs, neemt de bezorgdheid toe over een ander, minder bekend internationaal verdrag: het Energy Charter Treaty. Dit verdrag is in veel opzichten de tegenpool van het Akkoord van Parijs: het ECT maakt het mogelijk dat (energie)bedrijven landen voor de rechter dagen als ze klimaatmaatregelen nemen. Samen met 25 Europese ngos publiceert SOMO De mythes rond het Energy Charter Treaty ontkracht. Een gids voor bezorgde burgers, activisten, journalisten en beleidsmakers.
Het ECT beschermt alle investeringen in de energiesector, zoals kolenmijnen, olievelden en gaspijpleidingen. Elke maatregel die de winsten uit deze investeringen schaadt, kan worden aangevochten in speciale internationale tribunalen. Overheden kunnen worden gedwongen om enorme bedragen aan schadevergoeding te betalen als ze een ECT-zaak verliezen.
Olie- en gasbedrijf Rockhopper klaagt Italië aan(opens in new window) wegens een verbod op nieuwe offshore-olieboringen. Het Duitse kolenconcern RWE klaagt Nederland aan voor het besluit om kolen uit te faseren. Verschillende Oost-Europese landen zijn aangeklaagd, omdat ze stappen hebben ondernomen om de elektriciteitsprijzen en daarmee de winsten van de energiebedrijven te verlagen. Het gaat om grote bedragen: de openbare ECT-claims bedragen ongeveer US$28 miljard(opens in new window) . Het eigenlijke bedrag is misschien twee keer zo hoog, want in slechts 25 van de 52 zaken is bekend wat er is betaald.
Parlementsleden uit heel Europa hebben de EU-lidstaten opgeroepen om zich gezamenlijk terug te trekken uit het ECT als het vervuilende energiebronnen blijft beschermen. In het kielzog van de eerste ECT-zaken heeft Italië het akkoord al verlaten. Achter de schermen laten Frankrijk, Spanje en Luxemburg doorschemeren zich uit het verdrag terug te willen trekken als het ECT niet gaat voldoen aan het Klimaatverdrag van Parijs. België heeft het Europees Hof gevraagd(opens in new window) om te beoordelen of het ECT niet in strijd is met het EU-recht.
De tegenstand tegen de ECT groeit, maar de lobby voor behoud van het ECT ook. De Europese Commissie wil het verdrag nu ‘vernieuwen’ en ‘verduurzamen’, en bedrijven die van het ECT profiteren, het Secretariaat van het ECT en anderen, willen voorkomen dat landen zich terugtrekken – en willen graag dat meer landen zich aansluiten en het verdrag ondertekenen.
In deze gids worden enkele van de meest gehoorde beweringen ter verdediging van het ECT vakkundig ontkracht met behulp van duidelijke analyse en onderzoek.
Lees hier de volledige versie van De mythes rond het Energy Charter Treaty ontkracht
Lees hier de uitgebreidere, Engelstalige versie Busting the Myths around the Energy Charter Treaty
Partners
-
Handel Anders
-
CEO – Corporate Europe Observatory
Publicatie
Related news
-
-
De verborgen schade van groene waterstof Gepubliceerd op:Ilona HartliefGeplaatst in categorie:PublicatieIlona Hartlief
-
ExxonMobil klaagt Nederland aan vanwege sluiten gasveld GroningenGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op: