Direct naar inhoud

Dialoog rond versketens groente en fruit benadrukt de rol van de supermarkten

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op uitnodiging van SOMO, TIE- Netherlands en FNV Bondgenoten kwamen vertegenwoordigers van supermarkten, ngo’s en de overheid op 5 februari bijeen in de Centrale Bibliotheek in Amsterdam om te praten over een duurzamere productie en handel in verse groenten en fruit uit ontwikkelingslanden.

Spilling the Beans

Concrete aanleiding voor de discussie was het bezoek van een delegatie van de Marokkaanse vakbond FSNA/UMT en het verschijnen van het SOMO-rapport ‘Spilling the beans’, over de Marokkaanse sperziebonensector in relatie tot Nederlandse supermarkten.

Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Samira Bouchibti was de discussie openhartig en werd er op een constructieve manier gepraat over het verbeteren van lokale arbeidsomstandigheden en de rol van supermarkten en andere belanghebbenden hierin. De supermarkten werden vertegenwoordigd door de koepel Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Verder waren aanwezig het agrarische productiebedrijf Van Oers, het ministerie van Economische Zaken, FNV Bondgenoten, FNV Mondiaal en verschillende ngo’s waaronder ICCO en Fairfood International.

Met een handelswaarde van bijna één miljard euro is Nederland na het Verenigd Koninkrijk de grootste Europese importeur van verse groente en fruit uit ontwikkelingslanden. Deze handel is van grote economische waarde voor ontwikkelingslanden, maar brengt ook duurzaamheidsrisico’s voor de importerende landen met zich mee. Zo wordt steeds duidelijker dat arbeiders in de groente- en fruitsector in ontwikkelingslanden nog vaak gebukt gaan onder slechte arbeidsomstandigheden. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor de aanpak van deze problematiek door supermarkten. Zij zijn veruit de belangrijkste aanbieders van verse groente en fruit. Ook bij de overheid is er meer aandacht voor de economische relatie tussen producenten en supermarkten.

De dialoog van 5 februari had als doel om een beter, en meer gedeeld, overzicht te krijgen van de omvang en de aard van de problemen die spelen in deze ketens, en het bespreken van bestaande en mogelijke oplossingsrichtingen. Vooral het Initiatief Duurzame Handel (IDH), een initiatief waarin supermarkten, producenten en ngo’s met ondersteuning van de overheid werken aan duurzaamheidsproblemen in handelsketens, werd door de deelnemers gezien als een mogelijkheid om aan verbeteringen van sociale aspecten van duurzaamheid te werken. Op dit moment ligt binnen het IDH de nadruk op milieuaspecten.

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.