Direct naar inhoud

Dubieuze kledingfabriek werkt voor westerse merken

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De tienermeisjes in textielfabrieken in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu krijgen minder dan het minimumloon betaald en mogen het fabrieksterrein zelfs in hun vrije tijd niet af, blijkt uit een rapport van SOMO en LIW. Ook is contact met vakbonden verboden en bezoek amper toegestaan.

Hoewel gedragscodes van westerse kledingmerken dergelijke praktijken afwijzen, doen veel bedrijven toch zaken met de fabrieken. Zowel Mexx als Diesel zegt volgens de krant niet op de hoogte te zijn van de misstanden in de omstreden fabriek Eastman waarmee ze zaken hebben gedaan.

C&A erkent zaken te doen met Eastman en heeft de afgelopen jaren ook met twee andere dubieuze Indiase fabrieken gewerkt. "Eastman had de technische kwaliteiten in huis om de producten te maken die C&A verlangt", zegt een woordvoerder in de krant. Volgens C&A is bij een controle in de fabriek niks van misstanden gebleken. Eastman ontkent zelf ook.

Andere merken die zaken doen of deden met een van de omstreden fabrieken zijn Only, Jack & Jones, GAP, Marks & Spencer, Primark, Tommy Hilfiger en Zara. Een aantal bedrijven zet zich volgens het rapport in voor verbeteringen, maar uitbuiting komt nog steeds veel voor.

De werkneemsters worden gelokt met een bonus van vierhonderd tot achthonderd euro die ze krijgen na drie à vier jaar. Het geld kan worden gebruikt om een bruidschat te betalen. Dit Sumangali-systeem – sumangali betekent ‘getrouwde vrouw’ – is volgens C&A niet te vermijden bij contact met kledingfabrieken in India.

Bron: Binnenland.Nieuws.nl

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.