‘Duurzame belegging van bank oncontroleerbaar’
Somo beoordeelde vijf retailbanken en twee banken die zich in de markt presenteren als duurzame banken.
ING en ABN Amro, samen met meer dan een biljoen op de balans, belegden volgens Somo in 2007 0,5 procent of minder in duurzame beleggingen, zoals in producenten van bioethanol (bijvoorbeeld Südzucker) of zonnepanelen (zoals Verasun).
Onder duurzame beleggingen verstaat Somo investeringen in bedrijven die hun personeel goede voorwaarden bieden en het milieu niet schaden, of voor de schade compenseren.
Volgens Somo-onderzoeker Roos van Os is er een duidelijk verschil tussen wat de bank met eigen kapitaal doet, en bij vermogensbeheer. ”In de praktijk zullen ze met eigen kapitaal niet snel kiezen voor bepaalde bedrijven, maar wanneer een klant het ze vraagt, sluiten ze dit niet uit. Misschien doen ze het niet altijd, maar er is niks vastgelegd. Voor de consument is het een oncontroleerbaar proces.”
De Rabobank, marktleider in de agrarische sector, heeft blijkens de gegevens van Somo intern duurzaamheidsbeleid op vrijwel alle terreinen, inclusief de landbouw, geformuleerd. Ze verbindt daar volgens onderzoekers geen uitsluitingscriteria aan. ”Al staan ze bekend om engagement. Dus wellicht zijn ze wel degelijk strikt, maar we weten het niet”, aldus Van Os. Triodos en ASN Bank beleggen volgens de onderzoekers, zoals ze beloven, 100 procent duurzaam. Maar door hun geringe vermogen bleef hun omvang duurzame beleggingen in het totaal van de onderzochte banken beperkt tot 3,2 procent.
Bron: Agrarisch Dagblad
Related news
-
Geldstromen via Nederlandse brievenbussen nemen weer toe Gepubliceerd op:Arnold MerkiesGeplaatst in categorie:PublicatieArnold Merkies
-
Nederland: Europees kampioen inkoop eigen aandelenGeplaatst in categorie:Lang lezenRodrigo FernandezGepubliceerd op:
-
Rode vlaggen in fintech Gepubliceerd op:Myriam Vander SticheleGeplaatst in categorie:PublicatieMyriam Vander Stichele