Elektronica-industrie reageert positief op makeITfair
Vervuiling, kinderarbeid en hoge sterftecijfers zijn nog maar een paar van de problemen die makeITfair vorig jaar tegenkwam in de mijnen waar mineralen voor de elektronica industrie gedolven worden. Bedrijven, die eerder nog weigerden verantwoordelijkheid te nemen voor de schendig van milieu- en mensenrechten, hebben onder druk van makeITfair aangegeven de omstandigheden in de toelevering van grondstoffen te willen verbeteren.
Tijdens een eerste, door makeITfair georganiseerde, rondetafel bijeenkomst in Brussel in januari 2008 spraken elektronicabedrijven met NGO’s, vakbonden, en onderzoekers uit verschillende landen over de verantwoordelijkheid van de bedrijven om actie te ondernemen. Deze eerste discussie was zeer succesvol omdat de elektronica bedrijven toegaven dat de elektronicasector daadwerkelijk invloed heeft op de stand van zaken in de mijnen. Bovendien was zowel de voortzetting van de dialoog tussen bedrijven en NGO’s belangrijk als ook het samen brainstormen over mogelijke oplossingen. Sommige bedrijven waren bereid om de verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties, maar de vraag hoe dit moest gebeuren bleef overeind.
Nadien stelde makeITfair een Lijst van Uitgangspunten op met aanbevelingen aan elektronicabedrijven voor het aanpakken van de problemen. Deze lijst is samengesteld in samenwerking met NGO’s in Europa en het Zuiden. De industrie reageerde door haar eigen onderzoek te presenteren en benadrukte de mogelijkheden “om de sociale- en omgevingsaspecten in de mijn- en delfproductie te kunnen beïnvloeden”. Dit door bijvoorbeeld samenwerking van de elektronicasector met alle aan het proces verbonden partijen, waaronder de eindgebruikers. Sommige bedrijven, zoals HP en Samsung, zijn al betrokken bij projecten om na te gaan waar de metalen die ze gebruiken vandaan komen.
Op 19 november 2008 organiseert de mobiele telefoonindustrie (georganiseerd in de MVO initiatieven EICC en GeSI) een tweede rondetafel bijeenkomst in Washington DC. Daar presenteert de industrie wat ze bereikt hebben de laatste paar maanden en bespreken ze hun doelen voor het gebruik van duurzaam gedolven mineralen in 2009 met de aanwezige NGO’s, elektronicabedrijven en consumentenorganisaties. Ook vertegenwoordigers uit ontwikkelingslanden die met dit onderwerp te maken hebben zijn aanwezig. Tijdens de vergadering benadrukt makeITfair de noodzaak voor concrete acties die nodig zijn om het leven van mijnbouwwerkers in het Zuiden te verbeteren.
Jongerenorganisatie Time to Turn biedt in Washington de door hen verzamelde handtekeningen en een korte film aan aan vertegenwoordigers van telefoon- en elektronica producten. Zij laten daarmee de betrokkenheid van jongeren zien bij het duurzaam vervaardigen van elektronica. De film is gemaakt tijdens de mobielloze middag die op 25 oktober in Delft plaatsvond. Het doel van deze actie was jongeren bewuster te maken van de oneerlijke productie van onderdelen van mobiele telefoons.
Related news
-
Overheid pampert ASML en aandeelhouders met 4,4 miljard euro belastingkortingGeplaatst in categorie:Lang lezenDavid Ollivier de LethGepubliceerd op:
-
EU-wetgeving voor batterijen moet ook gelden voor bauxiet, koper en ijzerGeplaatst in categorie:Gepubliceerd op:Verklaring
-
State of play and roadmap concepts: Elektronics Sector Gepubliceerd op:Alejandro GonzálezGeplaatst in categorie:PublicatieAlejandro González