Direct naar inhoud

Enel verliest rechtszaak tegen Greenpeace Italië

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

“Als direct gevolg van het opwekken van elektriciteit door multinational Enel, de grootste kolenverbruiker in Italië, zijn er jaarlijks 366 vroegtijdige sterfgevallen in Italië.” Deze boodschap heeft heel wat losgemaakt in de Italiaanse media, nadat SOMO in opdracht van Greenpeace Italië haar rapport over deze situatie publiceerde.

Een jaarbalans blijkt geen volledige manier te zijn om alle gevolgen van de praktijken van een elektriciteitsbedrijf zoals Enel in kaart te brengen. De ‘verborgen prijs’ van elektriciteitsopwekking, die wordt betaald door de omliggende natuur en bevolking, is niet inbegrepen in alle mooie marketingbeloftes die Enel doet over duurzaamheid en maatschappelijke solidariteit.

Joseph Wilde-Ramsing, onderzoeker bij SOMO, bevestigt dit: "Het opwekken van elektriciteit heeft meer negatieve effecten dan puur de financiële kosten. Sterker nog, er is sprake van een duidelijk verband tussen de stoffen die door kolencentrales worden uitgestoten en de schade die dit aanricht bij de omliggende natuur en bevolking."

Methode en resultaten
Het verband werd in het rapport ‘Enel Today and Tomorrow‘ in kaart gebracht. Hierbij wordt een methodologie gebruikt die het Europese Milieuagentschap (EEA) eerder heeft ontwikkeld. Waar het Europese milieuagentschap slechts de financiële gevolgen berekende, paste SOMO het berekeningsmodel zo aan dat de gezondheidsschade bij de Italiaanse bevolking berekend kan worden.

De schade is in SOMO’s rapport uitgedrukt in het aantal mensen die vroegtijdig zijn overleden, als gevolg van de giftige stoffen die de kolencentrales van Enel in Italië uitstootte. In 2010 ging dit om 366 mensen. Het totale schadebedrag dat hieruit voortvloeide, bedroeg in 2010 € 1.772 miljoen euro.

Rechtszaak in Italië
In juni 2012 werd Greenpeace Italië, opdrachtgever van het onderzoek, door Enel aangeklaagd voor smaad. De rechter bepaalde echter dat de Greenpeace-campagne gebaseerd is op de feiten, die wetenschappelijk zijn bewezen in het onderzoeksrapport van SOMO. Het rapport is door verschillende onafhankelijke partijen gecontroleerd.

De eisen van Enel, namelijk het afsluiten van de Greenpeace-website(opens in new window) en een vergoeding voor de imagoschade, werden dan ook door de rechter ingetrokken. Alle kosten van de rechtsgang moeten door Enel worden vergoed.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.