Financialisering in de voedselproductieketen
De dynamiek van de agrarische voedselsector – van grondbezit tot de verkoop van producten – wordt voor een steeds groter deel bepaald door steeds sterkere verwevenheid met de financiële sector. Een nieuw artikel van SOMO onderzoekster Myriam vander Stichele beschrijft de steeds verder ontwikkelende financialsering in de voedselproductieketen.
Vander Stichele stelt dat het hoofddoel van de agrarische voedselsector – het leveren van voedzaam eten aan zoveel mogelijk mensen, op een milieuvriendelijke en sociaal duurzame manier – ernstig wordt belemmerd door de financialisering in de voedselproductieketen. Het streven naar winst op de korte termijn en de dynamiek van de beurs zijn echter leidende principes geworden. Om dit te herstellen moeten er vooral veranderingen in de financiële sector plaatsvinden, aldus het artikel.
Het hele (Engelstalige) artikel verscheen in Canadian Food Studies(opens in new window) .
Meer informatie nodig?
-
Myriam Vander Stichele
Senior Onderzoeker
Gerelateerde content
-
‘Speculatie zorgt voor buitensporig stijgende voedselprijzen’Geplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
-
-
-
-
-
Financiële voedselmarkten verdienen meer aandacht bij financiële hervormingenGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Nederland mist kans op effectieve maatregelen tegen voedselspeculatieGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Geldstromen via Nederlandse brievenbussen nemen weer toe Gepubliceerd op:Arnold MerkiesGeplaatst in categorie:PublicatieArnold Merkies
-
Uitbuiting door malafide uitzendbureaus Gepubliceerd op:Esther de HaanGeplaatst in categorie:PublicatieEsther de Haan