Direct naar inhoud

Goud uit kinderarbeid in consumentenelektronica

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Nieuw onderzoek van SOMO laat zien dat het aantal kinderen dat in de kleinschalige en informele goudmijnbouw werkt toeneemt. Zo vertienvoudigde naar schatting in het Afrikaanse Mali de afgelopen jaren het aantal kinderen dat hierin werkt van ruim 20.000 naar 200.000. Wereldwijd werken er meer dan een miljoen kinderen in de kleinschalige en informele goudmijnbouw.

Gold from children’s hands

Het goud dat zij winnen, komt ook terecht bij elektronicafabrikanten die het gebruiken voor het maken van mobiele telefoons, computers en andere consumentenelektronica. Elektronicabedrijven hebben geen maatregelen getroffen om kinderarbeid in de goudmijnen tegen te gaan, terwijl de sector op het gebied van conflictgrondstoffen heeft laten zien dat dit wel kan.

De onderzoekers bestudeerden de omvang en ernst van kinderarbeid in kleinschalige en informele goudwinning. Ook namen zij de productieketen van goudmijnbouw tot de elektronica-industrie onder de loep. Hiervoor is veldonderzoek verricht in Mali waarbij gekeken is naar de omstandigheden waaronder kinderen in de kleinschalige en informele mijnbouw werken.

Gevolgen van kinderarbeid

In Mali is twintig procent van alle mijnwerkers kind. Deze kinderen worden vanwege economische omstandigheden, door hun ouders naar de goudmijnen gestuurd. Meisjes vanaf hun achtste, jongens vanaf hun twaalfde jaar. Ze maken, net als hun volwassen collega’s, lange werkdagen en doen zwaar en gevaarlijk werk, zoals het dragen van goud op hun rug of hoofd en het wassen van goud. Dit leidt tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals aantasting van de luchtwegen, huid en ogen. Ook belemmert het werk in de mijnbouw hun ontwikkeling omdat ze niet naar school gaan.

De route van het goud

Het goud uit kleinschalige en informele mijnbouw in Ghana, Burkina Faso en Mali komt via lokale handelaren en -exporteurs terecht bij de grote goudraffinaderijen in Zwitserland. Soms direct, soms via een internationale goudhandelaar. Het onderzoek beschrijft ook routes waarbij het goud via illegale wegen (smokkel en documenten vervalsen) in de formele handelskanalen en bij de Zwitserse goudraffinaderijen terechtkomt. Raffinaderijen zoals Valcambi en Metalor, maar ook anderen, opereren als een interface tussen de eindgebruikers (de elektronicasector) en de goudleveranciers.

Rol van elektronicabedrijven

De elektronicasector gebruikt jaarlijks 279.000 kilo goud ter waarde van meer dan 10 miljard euro. Daarmee is de sector na de juwelenindustrie en de financiële sector de grootste afnemer van goud ter wereld. Dit maakt haar een invloedrijke speler. Hoewel fabrikanten van consumentenelectronica laten weten dat zij geen kinderarbeid accepteren, nemen zij geen initiatief om kinderarbeid in de goudmijnbouw tegen te gaan.

Stop Kinderarbeid

Het rapport ‘Gold from children’s hands. Use of child-mined gold by the electronics sector’ is geschreven voor de coalitie ‘Stop Kinderarbeid’. Deze coalitie roept de elektronicasector op om serieus werk te maken van de bestrijding van kinderarbeid.

 

 

Maatwerk onderzoek

SOMO Services levert onderzoek op maat om uw campagne te ondersteunen.

Het veldonderzoek in Mali is mede uitgevoerd door SOMO’s lokale partners:

 

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.