Graadmeter Greenpeace toont geen verbetering energiesector
Energiebedrijven hebben maling aan het klimaatprobleem. Ze blijven investeren in kolencentrales en kernenergie. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in opdracht van Greenpeace. Zes van de zeven onderzochte bedrijven scoren rood op de Graadmeter voor energiebedrijven die Greenpeace jaarlijks maakt. De inzet op schone energie als wind, zon en schone biomassa is minimaal. Een sterk internationaal klimaatakkoord in Kopenhagen in december moet energiebedrijven ertoe aanzetten om de omslag naar schone energie wél te maken.
“Als energiebedrijven op deze voet doorgaan, stevenen we af op een klimaatramp,” aldus Rolf Schipper, campagneleider Klimaat en Energie van Greenpeace. “De overheid is nu aan zet om ze met ambitieus en duidelijk klimaatbeleid de omslag naar schone energie te laten maken. Door in Kopenhagen te pleiten voor een sterk klimaatakkoord, kan premier Balkenende de koers uitzetten naar een schone energievoorziening.”
Na de overnamegolf op de Nederlandse energiemarkt staat er nog maar één energieproducent in het groen op de Graadmeter. Net als vorig jaar scoort Eneco het best op de Greenpeace-ranglijst . Essent, dat vorig jaar nog positief uit de ranking kwam, is overgenomen door het milieuvervuilende RWE. Het samengevoegde bedrijf is daardoor in het rood gekomen. Door de plannen voor de bouw van een gigantische nieuwe kerncentrale gaat het Zeeuwse Delta het hardst achteruit. Het kernenergiebedrijf eindigt daarmee net onder de Duitse kolenstroomgigant E.on, die net als vorig jaar als meest vervuilende energiebedrijf de ranglijst aanvoert.
Vandaag reikt Greenpeace in Zeeland een prijs uit aan Delta, de snelste stijger op de Graadmeter. Greenpeace wil dat Delta de plannen voor de nucleaire megacentrale van tafel veegt en de miljarden investeringskosten gebruikt voor het bouwen van windparken voor de Zeeuwse kust. Kernenergie blokkeert de omslag naar schone energie en is te laat en te duur om het klimaatprobleem aan te pakken
Greenpeace roept consumenten op te kiezen voor een energieleverancier die wél fors investeert in schone energie. Duizenden mensen schrijven deze dagen op initiatief van Greenpeace naar hun energieleverancier om hen te wijzen op hun slechte positie in de Graadmeter en hen te vragen om meer te investeren in schone energie.
Meer informatie: www.greenpeace.nl/graadmeter
Bron: Greenpeace
Related news
-
ExxonMobil klaagt Nederland aan vanwege sluiten gasveld GroningenGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
CO2-uitstoot basisindustrie Nederland nummer twee van EuropaGeplaatst in categorie:NieuwsRodrigo FernandezGepubliceerd op:
-
Roekeloos vertrek van Shell uit Nigerdelta Gepubliceerd op:Geplaatst in categorie:Publicatie