Direct naar inhoud

Groei textielindustrie India leidt niet tot beter lot textielarbeider

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De Indiase kledingindustrie is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Een bloeiende industrie is echter niet hand in hand gegaan met een verbetering van de arbeidsomstandigheden. Integendeel, de hogere targets leiden tot onbetaald overwerk en intimidatie door supervisors.

Dat is de conclusie van een onderzoek door de Indiase organisatie CIVIDEP, gepubliceerd door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Het verslag, Richer Bosses, Poorer Workers: Bangalore’s Garment Industry beschrijft hoe textielwerkers –meer dan tweederde vrouwen – moeten worstelen om rond te komen en moeten omgaan met de harde dagelijkse realiteit van gedwongen overwerk, onzekerheid over hun baan en intimidatie op de werkvloer.

De textielindustrie is van groot belang voor de Indiase economie. De sector draagt flink bij aan India’s expertinkomsten. Geschat wordt dat een op de zes huishoudens in het land direct of indirect afhankelijk is van deze sector voor haar levensonderhoud. Retailers wereldwijd worden steeds meer naar India getrokken door de lage productiekosten. Onder hen grote merken zoals Wal-Mart, Tesco, en M&S. Hoewel alle grote merken gedragscodes en controlesystemen hebben ontwikkeld om de naleving arbeidsnormen te waarborgen, is er op de werkvloer weinig veranderd en lijken de werkomstandigheden zelfs te verslechteren door de groeiende vraag.

De studie onderzoekt de arbeidsomstandigheden in fabrieken die produceren voor onder andere Wal-Mart, Tesco en Marks & Spencer. Een paar conclusies:

CIVIDEP geeft aan dat alleen gezamenlijke acties kunnen leiden tot verbeteringen van de werkomstandigheden van Indiase textielarbeiders. CIVIDEP adviseert om:

  1. fabrieksmanagement zou vakbonden moeten toestaan in hun fabrieken;
  2. merkbedrijven moeten er op toezien dat hun audits een reëel beeld van de werkelijkheid geven;
  3. consumenten moeten druk uitoefenen op internationale merken om naleving van arbeidsnormen in de gehele keten te verzekeren;
  4. de Indiase arbeidswet moet fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers garanderen.

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.