Direct naar inhoud

Grote risico’s in vrijhandelsakkoord tussen EU, Colombia en Peru

Regulering door overheden beperkt

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op 11 december 2012 ratificeerde het Europese Parlement een vrijhandelsakkoord tussen de EU, Colombia en Peru. Maar een nieuw rapport van SOMO waarschuwde recent voor grote risico’s op illegale geldstromen en onvoldoende financiële regulering. Het rapport is gemaakt in opdracht van de GU/NL Group en werd gepresenteerd door Europarlementariërs Jurgen Klüte en Philippe Lamberts op 5 december.

Toename van illegale geldstromen

Free Trade Agreement EU, Colombia and Peru

In dit nieuwe onderzoek heeft SOMO de financiële risico’s van het vrijhandelsakkoord beoordeeld. Het rapport ‘Free Trade Agreement EU, Colombia & Peru: Deregulation, illicit financials flows & Money Laundry’ toont aan dat geldstromen geliberaliseerd en kapitaalcontroles beperkt worden. Dit dreigt tot een toename van illegale geldstromen te leiden omdat Colombia en Peru kwetsbaar zijn voor het witwassen van drugsgeld en belastingontduiking en –ontwijkingspraktijken binnen de EU.

Tegelijkertijd zorgt het akkoord niet voor instrumenten en regels om illegale geldstromen te voorkomen, stoppen of er zelfs maar toezicht op te houden. Dit in tegenstelling tot andere handelsovereenkomsten die de EU heeft ondertekend, waarin sterkere toezeggingen staan over samenwerking en acties tegen het witwassen van geld, criminaliteit en belastingontduiking of -ontwijking.

Regulering door overheden beperkt

Het rapport van SOMO onthult ook hoe de vrijhandelsovereenkomst regels rond financiële dienstverlening introduceert die op verschillende manieren beperken hoe overheden de financiële sector kunnen reguleren en hervormen. Dit druist in tegen een aantal financiële hervormingen die de EU heeft geformuleerd en momenteel aan het implementeren is.

Nog niet volledig geratificeerd

Het Europees Parlement heeft op 11 december 2012 voor ratificatie van de overeenkomst gestemd. In de komende maanden moeten de parlementen van de EU-lidstaten overwegen of ze het akkoord willen ratificeren of meer tijd willen om actie te ondernemen op de risico’s die in dit rapport zijn benoemd en andere punten van zorg die maatschappelijke organisaties hebben geuit.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.