Direct naar inhoud

Het afwentelen van verantwoordelijkheid

Schendingen van arbeidsrechten in de Indonesische palmoliesector

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Vincent Kiezebrink
Gepubliceerd op:

De case studies in dit onderzoek laten zien hoe twee door RSPO (Roundtable on Sustainable Palmoil) gecertificeerde palmoliefirma’s structureel de rechten van arbeiders met voeten treden. Uit beide cases blijkt dat arbeiders gedwongen worden om onbetaald over te werken om onrealistische productiedoelen te halen. Productiedoelen die bovendien bijdragen aan de opkomst van kinderarbeid, omdat het arbeiders er toe aanzet om hun vrouwen en kinderen mee te laten werken. Daarnaast beschrijft het rapport de verschillende manieren waarop arbeidsrechten worden geschonden, namelijk door anti-vakbond activiteiten, het gebrek aan arbeidscontracten, ontoereikende bescherming van de veiligheid en gebrekkige medische dienstverlening. Veel van de schendingen overtreden de standaarden van de RSPO en/of internationale en Indonesische wetgeving.

Het rapport plaatst deze bevindingen binnen het kader van de ‘UN Guiding Principles on Business and Human Rights’ (UNGPs) in Indonesië. Het is daarbij onduidelijk op welke manier het Indonesisch recht zich verhoudt tot internationaal recht. Bovendien zijn er organisatorische en politieke kwesties bij het toepassen van de UNGPs in de nationale wetgeving door middel van een Nationaal Actieplan.

Nederlandse bedrijven die palmolie verwerken in hun producten hebben zich bij de RSPO aangesloten om hun productieketens duurzamer en socialer te maken, toch vinden de bovengenoemde problemen plaats ondanks het certificaat dat de bedrijven van de RSPO hebben ontvangen. Rapporten van organisaties zoals Amnesty International laten zien dat – in ieder geval op incidentele basis – de RSPO palmoliebedrijven voorziet van certificaten, terwijl deze bedrijven zich schuldig maken aan datgene waartegen de RSPO in het leven is geroepen, namelijk het schenden van milieu- en mensenrechten.

Alhoewel er meer onderzoek nodig is om een steviger oordeel over de RSPO te kunnen vellen, laten de case studies in dit rapport in ieder geval zien dat een certificaat van de organisatie geen garantie is voor een duurzame en sociale productie van palmolie. Het is daarom belangrijk organisaties zoals de RSPO kritisch onder de loep te nemen. Bedrijven moeten niet alleen vertrouwen op het certificaat van de RSPO en wordt aangeraden om zelf de productie aan een nadere inspectie te onderwerpen om er zeker van te zijn dat zij en hun zakenpartners zich aan de UNGPs houden.

Meer informatie nodig?

Partners

Publicatie

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Vincent Kiezebrink
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.