Direct naar inhoud

Inkrispena en SOMO werken samen aan onderzoek in Indonesische grondstoffensector

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Yohannes Wasi Gede Puraka en het onderzoeksinstituut Inkrispena doen sociaal wetenschappelijk onderzoek. De focus ligt op de economische crisis en de sociaal-politieke impact daarvan op de Indonesische samenleving. Naast onderzoek, geeft Inkrispena ook trainingen en faciliteert groepen arbeiders. Dit artikel geeft inzicht in de samenwerking tussen SOMO en Inkrispena.

Yohannes Wasi Gede Puraka is onderzoeker en directeur bij Inkrispena met een achtergrond als docent en onderzoeker aan de University of Indonesia. Samen met zijn collega’s van Inkrispena specialiseert hij zich in sociaal wetenschappelijk onderzoek, onder andere in de grondstoffensector en in bedrijfsonderzoek. Inkrispena (The Research Centre for Crisis and Alternative Development Strategy) verzamelt gegevens, analyseert deze en verspreidt ze. Ook levert het instituut tools voor analyses en (wetenschappelijke) informatie voor universiteiten, overheid en samenleving. Het instituut zit in Jakarta, Indonesië. In 2012 startte de samenwerking. “Het onderzoeksniveau van de academisch opgeleide onderzoekers van Inkrispena lag hoog. Zij onderzochten toen de ontwikkeling van de particuliere sector van de Nederlandse overheid”, zegt Roos van Os (SOMO). “Dat had veel impact.”

Van elkaar leren

Wasi Gede Puraka: “In de samenwerking met SOMO waarderen we de transparante werkprocessen, de participatie, ondersteuning en het respect voor elkaar. Van elkaar willen leren, daarin zit onze gezamenlijke kracht. Niet alleen in het formele proces, maar ook in de dagelijkse praktijk. Op verschillende projecten hebben we al met SOMO samengewerkt, maar The Role of Security Actors in the Extractive Industry(opens in new window) springt er voor ons wel uit. We waren betrokken bij het hele proces; van het onderzoeksontwerp, de voorstellenfase, het plannen, tot aan het schrijven en het verspreiden van het rapport. Bovendien verzamelden we veldgegevens door interviews en observaties ter plaatse. Hierdoor leerden we hoe we multinationals kunnen onderzoeken en om daarmee de oorzaak van de problemen die bedrijven veroorzaken, nog beter te kunnen doorgronden. Ook leerden we samenwerken in een consortium (SOMO, University of Nottingham en Inkrispena) en hoe om te gaan met het verzamelen van gevoelige informatie. We zijn gegroeid en ontwikkelde onze onderzoekscapaciteit en kwaliteit.”

Palmolie publicaties

Het afwentelen van verantwoordelijkheid

De twee nieuwe publicaties over de palmoliesector in Indonesië geven een goed beeld van de samenwerking tussen SOMO en Inkrispena. Eén onderzoek is gericht op arbeidsrechtenschendingen in de Indonesische palmoliesector. De tweede gaat over de rol van beveiligingsbedrijven in de Indonesische palmolie- en houtkapsector.

 “Onze rol was om te communiceren met vakbonden in de sector en door interviews en observaties veldgegevens te verzamelen over de betreffende bedrijven. De gegevens verwerkten we en ook schreven we de onderzoeksrapporten. De gegevens zijn ook door SOMO en de Universiteit van Nottingham geanalyseerd en aangescherpt, vooral bij het beantwoorden van de vragen over de naleving van internationale regelgeving, met betrekking tot palmolie”, zegt Wasi Gede Puraka.

SOMO-onderzoeker Vincent Kiezebrink:

De twee petten van publieke beveiligingsorganisaties in Indonesië

“Inkrispena heeft goed inzicht in de onderzoekscontext in Indonesië en slaagt erin de juiste mensen te vinden en te spreken, zelfs als ze werken aan controversiële onderwerpen in afgelegen gebieden. Zonder hen als partner, zou ons gezamenlijke veldwerk niet mogelijk zijn geweest.”

Strategische richting

Inkrispena heeft als doel om kennis en advocacy aan het grote publiek te verschaffen, met bijzondere aandacht voor arbeiders. Dit moet het maatschappelijk middenveld en grass root-organisaties helpen om veranderingen te realiseren.

Wasi Gede Puraka:”In de toekomst hopen we op verdere samenwerking met SOMO. Deze samenwerking heeft ons namelijk geholpen een ‘Theory of Change’ te formuleren en we ontdekten strategische interventiemogelijkheden die onze partners weer kunnen gebruiken. We hopen dat de samenwerking in de toekomst ook een positieve bijdrage kan leveren aan de academische gemeenschap in Indonesië.”

Meer informatie nodig?

Partners

  • Inkrispena

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.