Direct naar inhoud
CC2.0 Scott Wallace | World Bank

Invloedrijke financiële lobbygroep frustreert structurele schuldverlichting voor armste landen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Myriam Vander Stichele
Gepubliceerd op:

Terwijl de armste landen ter wereld worden geconfronteerd met een gevaarlijk hoge schuldenlast, frustreert een machtige internationale financiële belangengroep, het International Institute of Finance (IIF), belangrijke initiatieven van de G20 om schulden te verlichten. Dit is de belangrijkste conclusie van een nieuw SOMO-rapport The IIF & debt relief. How the Institute of International Finance lobbies to prevent private debt relief for developing countries.

Het IIF en schuldenverlichting

“Het IIF gebruikt zijn bevoorrechte positie binnen de G20 om met succes te voorkomen dat private schuldeisers meedoen met het groots-opgezette G20-initiatief om schulden te bevriezen [het Debt Service Suspension Initiative (DSSI) – red]” zegt SOMO-onderzoeker Myriam Vander Stichele. “Het resultaat is dat de armste landen tussen mei 2020 en juni 2021 US$14,9 miljard hebben terugbetaald aan private schuldeisers, terwijl dat geld ook gebruikt had kunnen worden in de strijd tegen het corona-virus of klimaatverandering.”

Het IIF is de grootste internationale belangenvereniging van de financiële sector met meer dan 450 leden uit meer dan 70 landen. Onder de IIF-leden bevinden zich investeringsbanken, vermogensbeheerders, hedgefondsen en enkele centrale banken die actief zijn op de schuldmarkt. Het IIF is een belangrijke partner van de G20 en om die reden zijn ze gevraagd om particuliere schuldeisers te betrekken bij het initiatief van de G20 op structurele schuldverlichting.

“Maar het IIF heeft invloedrijke lobbystrategieën en eigen standaarden gebruikt om voorstellen van de G20 af te zwakken”, zegt Vander Stichele. Daarbij hield het IIF onlangs juist een vurig pleidooi voor de versterking van een private schuldenmarkt om zo maatregelen tegen klimaatverandering te financieren. Hierdoor zal nog meer geld van armere landen worden overgeheveld naar internationale financiële conglomeraten en hun vermogende klanten.

Het rapport sluit af met aanbevelingen om de huidige scheve verhoudingen tussen enerzijds het IIF en private schuldeisers, en anderzijds publieke internationale en nationale financiële beleidsmakers, parlementariërs, burgers en andere belanghebbenden, te herstellen.

SOMO publiceert haar rapport tijdens de Global Days of Action for Justice and Debt Cancellation(opens in new window) . Meer dan 600 organisaties en bewegingen wereldwijd roepen de Wereldbank, het IMF en alle private en publieke schuldenaren op tot onvoorwaardelijke kwijtschelding van schulden aan “alle landen in nood” en voor een “eerlijk, transparant bindend en multilateraal kader voor het oplossen van schuldencrises dat onhoudbare en onrechtmatige schulden aanpakt”.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Myriam Vander Stichele
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.