Kapitaalkrachtige investeerder staat klaar om de woningmarkt te bestormen
De vermogensbeheerder Blackstone heeft meer dan US$ 46,1 miljard gereed staan om wereldwijd vastgoed, zoals kantoren en woningen, op te kopen. Momenteel is Blackstone een kleine speler in Nederland, maar het bedrijf heeft de potentie om snel in te springen op veranderende marktomstandigheden. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO, in opdracht van de Socialistische Partij.
Blackstone als nieuwe huisbaas
De huidige wooncrisis is mede het gevolg van de financialisering van woningen, waarbij een huis verandert in een beleggingsobject. In de laatste tien jaar zien we dat (institutionele) beleggers steeds meer woningen opkopen. Ondanks de institutionele belemmeringen van de Nederlandse markt – met name dat er geen grote partijen woningen te koop zijn en de dominante positie van de Nederlandse woningcorporaties, heeft Blackstone sinds 2018 toch ook hier voet aan de grond gekregen.
Kleine speler steeds actiever
Blackstone is één van de snelst groeiende en grootste vastgoedbeleggers ter wereld. In andere landen hebben institutionele beleggers in korte tijd een dominante positie weten op te bouwen. Het is daarom belangrijk om deze categorie vastgoedbeleggers bijzondere aandacht te geven. Marktomstandigheden veranderen namelijk veel sneller dan regelgeving en voor we het weten heeft Blackstone ook hier in Nederland een dominante positie weten te bemachtigen. In Spanje is het bedrijf op dit moment al de grootste particuliere verhuurder. Als de voorwaarden hier gunstiger worden, kunnen Blackstone, maar ook Duitse vastgoedbeleggers zoals Vonovia, makkelijk in Nederland uitbreiden. Om de woningmarkt voor toekomstige generaties beter toegankelijk te maken en om te voorkomen dat institutionele beleggers in de toekomst een groeiend aandeel van de woningvoorraad bezitten, is er dus nu regelgeving nodig.
Politieke ingrepen om dit tegen te houden kunnen bestaan uit het reguleren van de huurprijs en deze niet door vraag en aanbod – de markt – te laten bepalen.
“Net als andere beleggers verandert Blackstone woningen in een beleggingsproduct. Daarmee draagt het bedrijf bij aan prijsopdrijving in een context van grote en langdurige schaarste. Meer nieuwbouw gaat dit probleem niet automatisch oplossen. Het instellen van een huurplafond en het beschermen van huurdersbelangen is een beter middel tegen de financialisering van de woningmarkt”, aldus SOMO-onderzoeker Rodrigo Fernandez.
Meer informatie nodig?
-
Rodrigo Fernandez
Senior onderzoeker -
Ilona Hartlief
Onderzoeker
Gerelateerde content
-
Blackstone als nieuwe huisbaas Gepubliceerd op:Rodrigo FernandezGeplaatst in categorie:PublicatieRodrigo Fernandez
-
Canadese beleggers in kinderopvang en woningbouw krijgen met CETA meer machtGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
Nederland: Europees kampioen inkoop eigen aandelenGeplaatst in categorie:Lang lezenRodrigo FernandezGepubliceerd op: