Kledingbedrijven beloven actie tegen kinderslavernij Dalit-meisjes
De meisjes worden geworven met de beloftes van een goed loon, comfortabele huisvesting en een flinke som geld voor hun bruidsschat als ze hun driejarig contract uitdienen. In werkelijkheid maken ze erg lange werkdagen voor weinig geld en is hun werk ongezond en onveilig. De meisjes wonen verplicht op slaapzalen, worden bewaakt en mogen maar heel af en toe naar huis bellen, laat staan naar een vakbond. Dat blijkt uit het rapport Captured by Cotton dat SOMO en de Landelijke India Werkgroep op 20 mei 2011 publiceerden. Maar al vóór en ook na de publicatie van het rapport is veel werk verzet om de situatie daadwerkelijk in beweging te krijgen. Alle betrokken bedrijven werden aangeschreven. Veel bedrijven erkenden het probleem. Een aantal van hen, waaronder C&A, H&M, Primark en Bestseller (o.a. Vero Moda), hebben toegezegd dat ze gezamenlijk een eind willen maken aan de gedwongen kinderarbeid en zullen zorgen dat de werknemers een duidelijk contract in de lokale taal krijgen. In de uitvoering gaan ze nauw samenwerken met lokale maatschappelijke organisaties en de regering.
In de Tweede Kamer sprak CDA-Kamerlid Ferrier staatssecretaris Bleker, die MVO in zijn pakket heeft, tijdens het wekelijkse vragenuur op de kwestie aan. Bleker sprak over ‘een betrouwbaar onderzoek’ en zei: ‘De feiten liegen er niet om, want wat is beschreven, is een afschuwelijke, barbaarse manier van omgaan met jonge meisjes, jonge vrouwen.’ Hij beloofde de handelsmissie naar India de kwestie aan te kaarten en C&A uit te nodigen voor een gesprek.
In de Nederlandse media (o.a. de Volkskrant), de Indiase media en op websites heeft Captured by Cotton veel aandacht gekregen. De grote kledingbedrijven staan nu voor de opgave om hun beloftes waar te maken. De LIW en SOMO blijven dat actief volgen. De bedrijven die niets of iets vaags lieten horen zullen we ook actief achter de broek zitten.
Kamer steunt motie voor aanpak kastendiscriminatie
De Tweede Kamer heeft eind juni een motie aangenomen die er voor pleit dat Nederland zich blijft inzetten voor het verbeteren van de positie van de circa 250 miljoen Dalits. De motie, op initiatief van Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie, werd ook door het CDA, PvdA, SP, D66, SGP, GroenLinks en de PvdD ondersteund. Het Dalit Netwerk Nederland (DNN), waar de LIW deel van uitmaakt, had er in een brief op aangedrongen dat Dalits een prioriteit in het nieuwe mensenrechtenbeleid van minister Rosenthal zouden blijven. In de nieuwe notitie over mensenrechten kwam het onderwerp Dalits namelijk niet voor.
Rosenthal zei in zijn reactie dat hij de vier concrete verzoeken in de motie in zijn beleid `kan meenemen´. De Kamer vroeg de Minister om het onderwerp in de EU, de VN, de Wereldbank en het IMF aan de orde te stellen. In de EU is de kwestie nu zeer actueel bij de onderhandelingen over het EU-India Vrijhandelsverdrag. Eind 2010 nam de Kamer, ook na aandringen van DNN, een motie aan om de naleving van mensenrechten, waaronder bestrijding van kinderarbeid en kastendiscriminatie, in dat verdrag op te nemen. Rosenthal stemde ook in met de wens van de Kamer om in de VN Mensenrechtenraad steun te werven voor het aannemen van richtlijnen ter bestrijding van kastendiscriminatie. En hij beloofde de Kamer om te bevorderen dat bestrijding van kastendiscriminatie onderdeel gaat uitmaken van het MVO beleid van Nederlandse en Europese bedrijven in bijvoorbeeld India. Rosenthal onderschreef het verzoek van de Kamer om de financiering van het International Dalit Solidarity Network (IDSN) uit het Mensenrechtenfonds voort te zetten.
09-2011 © Indianet(opens in new window)
Related news
-
Pauline OvereemGeplaatst in categorie:PublicatiePauline Overeem
-
Rechtbank tikt ministerie van Financiën op de vingers in zaak katoenimport uit XinjiangGeplaatst in categorie:NieuwsLydia de LeeuwGepubliceerd op:
-
Europese bedrijven zwijgen over arbeidsrechtenkwesties in leerlooierijen in BangladeshGeplaatst in categorie:NieuwsMartje TheuwsGepubliceerd op: