Luister naar de stem van de lokale bevolking
In het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) veroorzaakt het gewelddadige conflict nog altijd veel leed onder de lokale bevolking. De winning van tin, coltan, wolframiet en goud, bestemd voor onze mobiele telefoons en computers, wakkert het conflict verder aan. Bedrijven en andere belanghebbenden in de elektronicasector nemen deel aan de diverse initiatieven, die zich richten op het terugdringen van de financiering van het conflict door de grondstoffenhandel. Deze inspanningen zijn noodzakelijk, maar lokale organisaties willen geen boycot en willen betrokken worden bij het proces. Dat blijkt uit het nieuwe makeITfair rapport ‘Voices from the inside. Local views on mining reform in Eastern DR Congo’.
De elektronica-industrie gebruikt een belangrijk deel van de metalen die wereldwijd gemijnd worden. De metalen zijn essentieel voor de productie van mobiele telefoons, computers en spelcomputers. Met de winning van grondstoffen wordt het bloedige conflict in Oost-Congo gefinancierd, met grote gevolgen voor de lokale bevolking. makeITfair dringt er sinds 2007 op aan dat de elektronicasector haar verantwoordelijkheid neemt in deze kwestie en vraagt grote elektronicamerken en eindgebruikers van de grondstoffen, waaronder Motorola, Intel, Sony Ericsson, Nokia en HP, actie te ondernemen.
“We zijn blij te zien dat een aantal van deze bedrijven nu het voortouw nemen bij het zoeken naar constructieve oplossingen. Maar meer actie is nodig, en sommige bedrijven zijn nog steeds voornamelijk bezig om grondstoffen afkomstig uit Oost-Congo te mijden, wat zeker niet helpt de situatie te verbeteren”, zegt Kristina Areskog Bjurling, onderzoeker bij SwedWatch en medeauteur van het rapport.
De mijnbouwsector in Oost-Congo is buitengewoon belangrijk voor de lokale bevolking, omdat deze de mensen van inkomen en andere levensbehoeften voorziet. Een legale, civiele mijnbouwsector kan ook bijdragen aan het stabiliseren van de regio. Er zijn de afgelopen tijd veel inspanningen en initiatieven genomen, variërend van wetgeving tot certificering gericht op het conflict het verband met de handel in grondstoffen. makeITfair betreurt echter dat lokale stakeholders niet betrokken worden bij deze inspanningen. Het rapport ‘Voices from the inside‘ presenteert lokale standpunten over de hervorming van de mijnbouw in Oost-Congo. Hoewel maatschappelijke organisaties toejuichen dat beleidsmakers proberen een ‘grote schoonmaak’ te houden in de mijnbouwsector van Oost-Congo, willen ze een grotere stem in het debat en meer inbreng in de initiatieven die nu vorm krijgen.
“Wanneer instellingen en bedrijven op hoog niveau bezig zijn met het opstellen van richtlijnen, bestaat het gevaar dat plaatselijke standpunten en prioriteiten niet worden gehoord. makeITfair wil de stemmen van de mensen en maatschappelijke organisaties in Oost-Congo kanaliseren”, zegt Päivi Pöyhönen, onderzoeker bij Finnwatch en medeauteur van het rapport.
Lees makeITfair’s aanbevelingen voor bedrijven (List of Principles) (opens in new window)
Related news
-
Overheid pampert ASML en aandeelhouders met 4,4 miljard euro belastingkortingGeplaatst in categorie:Lang lezenDavid Ollivier de LethGepubliceerd op:
-
EU-wetgeving voor batterijen moet ook gelden voor bauxiet, koper en ijzerGeplaatst in categorie:Gepubliceerd op:Verklaring
-
State of play and roadmap concepts: Elektronics Sector Gepubliceerd op:Alejandro GonzálezGeplaatst in categorie:PublicatieAlejandro González