Naar het nieuwe normaal
Wat anders moet in de kledingindustrie in Myanmar na de coronacrisis – een onderzoek naar arbeidsomstandigheden in twee fabrieken
Het coronavirus heeft zijn vernietigende werk gedaan in de hele Aziatische kledingindustrie. Orders werden geannuleerd, fabrieken gesloten, arbeiders naar huis gestuurd. De financiële verliezen zijn enorm. Als gevolg daarvan is er ongelooflijk veel ellende voor de arbeiders die het met veel minder of helemaal geen inkomen en nauwelijks steun moesten zien te rooien. De kledingindustrie in Myanmar en haar werknemers werden niet gespaard. Ook hier zegden buitenlandse inkopers hun bestellingen af. Fabrieken zijn gesloten en de arbeiders zijn de grote verliezers.
De wereld wacht met spanning op het einde van de crisis, om terug naar ‘normaal’ te gaan. Echter, de situatie voor kledingarbeiders was vóór het uitbreken van de Corona-crisis verre van ideaal. Het is belangrijk om daarvan rekenschap te geven. SOMO en andere organisaties schrijven al sinds 2016 over de vreselijke arbeidsomstandigheden in de op de exportgerichte kledingindustrie in Myanmar: nauwelijks vakbonden, lage lonen en onwettige salarisinhoudingen, lange werktijden met buitensporig veel overwerk, onbetaald overwerk, kinderarbeid, het ontbreken van arbeidscontracten en onvoldoende toegang tot klachtenmechanismen en remedie.
Recent veldonderzoek van SOMO in samenwerking met een in Myanmar gevestigde arbeidsrechtenorganisatie toont opnieuw aan hoe slecht de werkomstandigheden waren vóór corona. In dit artikel presenteren we de gegevens van dit onderzoek. Het betreft de arbeidsomstandigheden in twee kledingfabrieken in Yangon, Leader One en Dong Yi. De diepgaande interviews met 39 werknemers geven een grimmig beeld. Ook geven we een update over de impact van corona in de beide fabrieken.
Duidelijk is dat we niet terug kunnen gaan naar de oude situatie. Laten we de corona-crisis gebruiken om het leven van de werknemers in de kledingindustrie eindelijk structureel te verbeteren, om te beginnen met de arbeidsomstandigheden deze twee fabrieken in Myanmar.
Lees het volledige onderzoek op onze Engelstalige website
Related news
-
Pauline OvereemGeplaatst in categorie:PublicatiePauline Overeem
-
Rechtbank tikt ministerie van Financiën op de vingers in zaak katoenimport uit XinjiangGeplaatst in categorie:NieuwsLydia de LeeuwGepubliceerd op:
-
Europese bedrijven zwijgen over arbeidsrechtenkwesties in leerlooierijen in BangladeshGeplaatst in categorie:NieuwsMartje TheuwsGepubliceerd op: