Direct naar inhoud

Nog altijd slechte werkomstandigheden in Chinese IT-productie

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gedwongen overwerk, lange, inspannende diensten, weinig vrije dagen, te lage lonen en een vaak agressieve managementstijl; dit zijn de uitkomsten van nieuw onderzoek naar Chinese elektronicafabrieken door zes Europese ngo’s in samenwerking met China Labor Watch. Het rapport en een bijbehorende documentaire worden vandaag gepubliceerd.

Undercover onderzoek

Vier fabrieken in de provincies Guangdong and Jiangsu werden onderzocht op hun werkomstandigheden. Het onderzoek werd uitgevoerd door China Labor Watch en de Deense ngo DanWatch, met steun van SETEM, Südwind, Centrum CSR.PL, Weed en People & Planet. Twee fabrieken werden onderzocht met behulp van undercover onderzoekers van China Labor Watch. De onderzoekers droegen verborgen camera’s op hun lichaam om materiaal te schieten voor een korte documentaire. Bij de andere twee fabrieken spraken DanWatch-onderzoekers buiten de fabriekspoorten met arbeiders en analyseerden ze documentatie zoals loonstrookjes en brochures.

Slechte werkomstandigheden

De uitkomsten van het onderzoek zijn schrijnend: de fabrieksarbeiders werken tot 74 uur per werk, met maandelijkse overuren die variëren van 52 tot 136 uur. Ook toont het onderzoek aan dat de arbeiders onder druk van hun werkgever variabel ingezet worden voor dag- of nachtdiensten en dat zij gedurende piekproductie zeven dagen per week moeten werken. Omdat de fabrieken zeer lage lonen betalen, is het voor deze arbeiders onmogelijk om van een 40-urige werkweek rond te komen. Bij twee van de vier fabrieken troffen de onderzoekers lonen onder het wettelijk minimumloon aan. Verder blijken de arbeiders vaak bloot te staan aan giftige dampen zonder de bescherming van speciale kledij, en hebben ze te maken met verbale mishandeling en een psychologisch zwaar werkklimaat. De aangetroffen werkomstandigheden zijn een schending van de ILO richtlijnen, de Chinese arbeidswet en de standaarden van de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC).

Geen verbeteringen

De onderzochte fabrieken produceren elektronicaonderdelen en -eindproducten voor merken zoals Dell, ASUS, HP, Samsung, Microsoft, IBM, Compaq, NEC, Yokogawa, Sony, Fujitsu en Philips. China is een aantrekkelijk productieland voor elektronicamerken vanwege de zwakke vakbonden en een algemeen gebrek aan overheidsinspanning om toe te zien op naleving van de wetgeving. Maatschappelijke organisaties pleiten al jaren voor betere behandeling van de fabrieksarbeiders, maar ondanks toenemende toezeggingen van de grote merken, wijst het onderzoek uit dat er geen noemenswaardige veranderingen merkbaar zijn op de werkvloer.

SOMO & Electronics Watch

De elektronicasector is een onderzoeksgebied waar SOMO al jaren actief op is. Samen met bovengenoemde Europese ngo’s is SOMO betrokken bij het nieuwe initiatief Electronics Watch. Dit initiatief heeft tot doel om de arbeidsomstandigheden in de elektronicasector te verbeteren door middel van duurzame overheidsinkoop van ICT en onafhankelijke fabrieksmonitoring. Op 14 november organiseert SOMO de eerste Electronics Watch Conferentie in Amsterdam.

Lees het hele rapport van DanWatch(opens in new window) .

Bekijk de documentaire(opens in new window)

Zicht op Youtube. Opens in a new window

 

 

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.