Onderzoek naar het Inclusive Framework van de OESO
De OESO wil bij haar besluitvormingsprocessen over internationale belastingen ook niet-leden betrekken en heeft daarvoor het zogenaamde Inclusive Framework in het leven geroepen. Historisch gezien zijn internationale belastingregelingen en verdragsmodellen het voorrecht van ontwikkelde landen en G20-landen met een hoger inkomen. Nu werden ook andere landen nadrukkelijk gevraagd om deel te nemen.
Ondanks deze inspanningen betwijfelen verschillende deskundigen de legitimiteit van de OESO als belangrijkste instelling voor de hervorming van het internationale belastingstelsel. Zij suggereren dat de OESO zelf moet veranderen om serieus werk te kunnen maken van de behoeften van landen met lagere inkomens.
Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen deden, onder begeleiding van SOMO, onderzoek naar het Inclusive Framework en interviewden verschillende internationale belastingexperts.
Lees verder op onze Engelse website.
Publicatie
Gerelateerde content
-
Hoe belastingparadijzen (zoals Nederland) ontwikkelingslanden publieke middelen ontnemenGeplaatst in categorie:OpinieMaarten HietlandMaarten Hietland
-
Maarten HietlandGeplaatst in categorie:PublicatieMaarten Hietland
-
Belastingverdragen met ontwikkelingslanden: groot verschil tussen beleid en praktijkGeplaatst in categorie:NieuwsMaarten HietlandGepubliceerd op:
-
Nederlandse belastingverdragen leiden tot enorme inkomstenverliezen in ontwikkelingslandenGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Nieuw fiscaal verdragsbeleid benadeelt ontwikkelingslandenGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op: