Organisaties roepen Minister op niet met Shell te schikken
Een aantal organisaties, waaronder SOMO, hebben de Minister van Justitie en Veiligheid, dhr. Grapperhaus, opgeroepen om niet te schikken met Shell in de kwestie rondom het Nigeriaanse olieveld ‘OPL 245’. Het gaat hier mogelijk om een van de grootste internationale corruptiezaken in de olie-industrie. Volgens de organisaties is het van maatschappelijk belang dat er een rechtsproces komt waarin kan worden blootgelegd hoe en waarom bedrijven als Shell betrokken zijn bij zaken als deze.
Shell zette Nigeria onder druk om lucratief olieveld te claimen
De oproep heeft betrekking op een kwestie in Nigeria waarbij Shell de Nigeriaanse regering onder druk heeft gezet om een olieveld te bemachtigen. Uiteindelijk betaalden Shell en het Italiaanse ENI 1,3 miljard dollar voor het olieveld. Een groot deel van het geld kwam niet terecht bij de Nigeriaanse overheid, maar verdween in de zakken van politici.
Shell en ENI zouden daarvan geweten hebben en worden hiervoor inmiddels vervolgd in een Italiaanse strafzaak. Ook het Nederlandse OM zou overwegen om Shell te vervolgen – op dit moment is hier nog geen besluit over genomen. Op dit moment kan het OM niet zomaar over gaan tot vervolging op basis van de stukken die zijn drie jaar geleden in beslag heeft genomen. Deze vallen namelijk onder het verschoningsrecht van Shell’s advocaten. Nu is het aan de rechter-commissaris om te oordelen over de bruikbaarheid van de stukken.
Voortbouwend op en ter ondersteuning van deze zaak hebben SOMO en Milieudefensie eerder dit jaar deze kwestie verder onderzocht op basis van interne emails en documenten. De publicatie ‘Buigen of barsten’ laat zien hoe Shell tussen 2007 en 2011 met een arbitragezaak bij het ‘International Centre for Settlement of Investment Disputes’ (ICSID) de Nigeriaanse overheid onder druk heeft gezet om, tegen zeer gunstige voorwaarden, tot een akkoord te komen over olieveld OPL 245. De publicatie geeft ook inzicht in hoe Shell haar complexe bedrijfsstructuur opportunistisch inzet om verantwoordelijkheid te ontlopen.
De brief aan dhr. Grapperhaus is ondertekend door Amnesty Nederland, Both ENDS, Code Rood, Ecological Defence Integrity, Fossielvrij NL, Fossil Free Culture, SOMO en TNI.
Partners
Download
Related news
-
ExxonMobil klaagt Nederland aan vanwege sluiten gasveld GroningenGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
CO2-uitstoot basisindustrie Nederland nummer twee van EuropaGeplaatst in categorie:NieuwsRodrigo FernandezGepubliceerd op:
-