Missie en visie
We streven naar een eerlijke en duurzame wereld, waarin het welzijn van mensen en de planeet zwaarder weegt dan de winsten en belangen van bedrijven.
We stellen ons voor dat in een wereld met zo’n systeem burgermaatschappijen de macht hebben om multinationale ondernemingen en regeringen ter verantwoording te roepen voor destructieve en oneerlijke handelspraktijken en de mogelijkheid hebben om economische alternatieven te bevorderen – lokaal en wereldwijd. Beide krachten zijn een essentiële voorwaarde voor het elimineren van de structurele oorzaken van armoede, ongelijkheid en de uitbuiting van mensen en natuurlijke hulpbronnen door multinationals.
Wij geloven dat een onmisbaar onderdeel van de noodzakelijke verandering het uitbannen is van de dominante bedrijfslogica van ‘het maximaliseren van aandeelhouderswaarde’, die bedrijven in staat stelt om zoveel mogelijk winst voor aandeelhouders uit een bedrijf te halen. Dit gaat bijna altijd ten koste van werknemers, gemeenschappen en de planeet.
Om dit aan te pakken, belichten we multinationals door hun impact, structuren en de systemen waarin ze opereren bloot te leggen. We werken ook aan het ontwikkelen van alternatieven en pleiten voor gemeenschappen om ervoor te zorgen dat hun stemmen en zorgen worden gehoord door de machthebbers.
Onze waarden
Wij geloven dat de grootste en meest ernstige problemen van de wereld alleen eerlijk en rechtvaardig kunnen worden opgelost als de structuur van multinationale ondernemingen radicaal en fundamenteel verandert. Radicale verandering is dringend nodig en mogelijk. De wereldwijde focus op groeiende welvaartsongelijkheid biedt kansen om het dogma aan te vechten dat ‘groei tegen elke prijs’ moet, en om fundamentele veranderingen in handels- en investeringskaders te bevorderen.
Het huidige economische model is geen vaststaand feit en niet onvermijdelijk; mensen hebben het de afgelopen decennia opgebouwd. Het maatschappelijk middenveld moet weer de agenda bepalen, het plan ontwikkelen en de vangnetten creëren die nodig zijn – werken aan een nieuwe koers die geen deel uitmaakt van het systeem en toch niet genegeerd kan worden door de status-quo.
Over SOMO
SOMO onderzoekt multinationals. We zijn gevestigd in Amsterdam en zijn een kennis- en onderzoeksinstituut, maar we werken nooit alleen. Lees meer onder ‘Over ons’.
Onze missie
Wij streven naar een mondiaal economisch, politiek en juridisch systeem dat rechtvaardig, democratisch, transparant en ecologisch duurzaam is.
De buitensporige en schadelijke macht van multinationale bedrijven en de structuren die deze mogelijk maken verhinderen dit. Een verschuiving in de machtsbalans is dringend nodig.
Om dit aan te pakken onderzoekt SOMO multinationals: we leggen hun impact bloot, hun structuren en de systemen waarin ze opereren. Ook ontwikkelen we alternatieven en doen we aan belangenbehartiging.
Dat doen we als onderdeel van een maatschappelijke beweging in nauwe samenwerkingsverbanden en allianties met partners over de hele wereld, waarbij we onze rol altijd zien als onderdeel van een ecosysteem van belanghebbenden. Wij leveren de kennis die verreikende veranderingen voedt.