Paranoten: Uitbuiting van arbeiders in het Boliviaanse regenwoud
Paranotenbomen behoren tot de grootste in het regenwoud van Bolivia. Ze kunnen wel tot 50 meter hoog worden. Productie van paranoten is alleen mogelijk in het oerwoud, in de natuurlijk omgeving van de bomen. De handel in paranoten wordt daarom ook wel gezien als een hoeksteen van natuurbescherming, omdat het lokale gemeenschappen een economische basis geeft die parallel loopt aan bescherming van het regenwoud.
De arbeidsomstandigheden tijdens de oogst, en in de fabrieken die de noten verwerken, laten echter te wensen over. Nieuw onderzoek in Bolivia laat veel misstanden zien: arbeiders die moeten werken om schulden van de vorige oogst af te lossen, mishandeling door werkgevers, kinderarbeid en lonen die te laag zijn om van te leven. Terwijl de bedrijven die de noten exporteren hebben geprofiteerd van stijgende prijzen, bleven de lonen van arbeiders die de noten oogsten op hetzelfde lage niveau.
Deze longread toont de arbeidsomstandigheden tijdens de oogst en in de verwerkende fabrieken in Bolivia. En we kijken naar waardeverdeling in de hele keten, van boom tot supermarkt. Voor dit onderzoek heeft SOMO de krachten gebundeld met de Belgische solidariteitsorganisatie FOS en het Boliviaanse Centrum voor Onderzoek en Promotie van Boeren (CIPCA). Het doel van het onderzoek – Boliviaanse vakbonden ondersteunen bij prijsonderhandelingen met verwerkers – was succesvol: in november 2020 sloegen oogst- en fabrieksarbeiders en inheemse en lokale boseigenaren voor het eerst de handen ineen en eisten betere prijzen en lonen.
Lees de hele longread op onze Engelse website.
Meer informatie nodig?
-
Sanne van der Wal
Senior Onderzoeker
Partners
-
FOS
-
CIPCA – Centro de Investigaciu00f3n y Promociu00f3n del Campesinado
Gerelateerde content
-
Pressing Issues Gepubliceerd op:Irene SchipperGeplaatst in categorie:PublicatieIrene Schipper
-
-
Infographic huiswijn uit Zuid-Afrika Gepubliceerd op:Gisela ten KateGeplaatst in categorie:PublicatieGisela ten Kate