Pret is taboe in de iPhonefabriek
Giechelen, grappen maken en zelfs praten is er niet bij op de werkvloer bij Foxconn, het bedrijf dat de iPhone en iPod voor Apple produceert in China. Dat staat te lezen in het rapport ‘Playing with labour rights’ van de organisatie makeITfair, die onderzoek doet naar arbeidsomstandigheden en milieukwesties bij de productie van elektronica.
Van de vele fabrieken in de provincie Guangdong, gelegen boven Hong Kong, heeft makeITfair er vier onder de loep gehouden. Zij produceren muziekspelers en spelcomputers. De andere grote afnemers zijn Microsoft, Motorola, Philips and Sony.
Chinezen staan in de rij om hier te mogen werken, ook al betalen de ondernemingen niet meer dan het minimumloon en zijn tientallen uren betaald overwerk per maand heel gewoon. De meeste arbeiders komen van het platteland. Zij proberen zo veel mogelijk geld naar huis te sturen. De fabrieken hebben voor deze werknemers slaapzalen op eigen terrein. Voor het hele onderzoek zijn 110 werknemers in China geïnterviewd in de periode april-augustus 2008. Daarvan werkten er ruim dertig bij Foxconn. Het loon voor een beginnende werknemer bedraagt 900 yuan (84 euro) per maand, wat voldoet aan de wettelijke eisen maar niet voldoende is om van te leven.
Discipline is belangrijk: horloges, mobiele telefoons en andere persoonlijke apparatuur zijn niet toegestaan op de werkplek en een toiletbezoek moet de werknemer aanvragen door een hand op te steken. Volgens de regels is praten tijdens het werk niet verboden, maar sommige werknemers zeggen dat zij er wel straf voor hebben gekregen.
Eerdere aandacht voor arbeidsomstandigheden in de Chinese elektronicafabrieken heeft geleid tot een gedragscode en controles door de westerse opdrachtgevers. De Apple Supplier Code of Conduct bevat voorschriften over de minimale rechten van werknemers, die ook geldt voor het personeel van toeleveringsbedrijven. Volgens makeITfair slaagt Foxconn er niet in alle aspecten van Apples code te volgen, met als opvallendste overtreding werkweken die langer zijn dan 60 uur.
In een reactie op het rapport van makeITfair stelt Foxconn dat de onderneming hoog staat aangeschrevenals werkgever. Het bedrijf wijst onder andere op de eigen regel dat werknemers minimaal 16,5 jaar oud moeten zijn, een half jaar meer dan de wettelijke voorschriften in China. Foxconn liet als eerste Chinese onderneming in 2006 een vakbond toe op de fabrieksvloer, maar deze werknemersorganisatie heeft er nog geen vaste voet aan de grond gekregen. De onderzoekers van makeITfair registreren een toename van het aantal uitzendkrachten in alle fabrieken, wat een manier is om de kosten laag te houden.
Apple heeft ook inzage in het rapport gehad voor publicatie, maar stuurde makeITfair geen reactie. Wel verscheen onlangs op de Amerikaanse website van het bedrijf het derde jaarlijkse eigen onderzoek naar arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers. Daarbij nam de onderneming 83 productiebedrijven onder de loep. Ze worden niet met naam en toenaam genoemd. In het document beschrijft Apple aangetroffen misstanden en de genomen maatregelen, waaronder het terugsturen van ten onrechte aangenomen 15-jarige werknemer naar hun gezin met doorbetaling van het loon tot de 16de verjaardag. Ook Apple constateert dat er nog heel wat te verbeteren valt: slechts 41 procent van de toeleveranciers hield zich aan alle regels voor arbeidstijden.
Bron: MacFan.nl, 12-03-2009
Related news
-
Overheid pampert ASML en aandeelhouders met 4,4 miljard euro belastingkortingGeplaatst in categorie:Lang lezenDavid Ollivier de LethGepubliceerd op:
-
EU-wetgeving voor batterijen moet ook gelden voor bauxiet, koper en ijzerGeplaatst in categorie:Gepubliceerd op:Verklaring
-
State of play and roadmap concepts: Elektronics Sector Gepubliceerd op:Alejandro GonzálezGeplaatst in categorie:PublicatieAlejandro González