Direct naar inhoud
wk1003mike

Samsung in flames

Geplaatst in categorie:
Opinie
Gepubliceerd op:

Tijd voor Samsung om zijn veiligheidsbeleid voor consumenten én werknemers te wijzigen

Door Alejandro González

De spontaan brandende en ontploffende telefoons van Samsung hebben de Zuid-Koreaanse elektronicagigant hoofdrolspeler gemaakt in éen van de schadelijkste en duurste veiligheidsschandalen in de geschiedenis van de elektronica-industrie.  De afgelopen weken vatten verschillende telefoons vlam tijdens het opladen. Dit deed de luchtvaartsector(opens in new window)  besluiten om de Galaxy Note 7 in de ban te doen uit angst voor explosies tijdens de vlucht. Vanwege serieuze “veiligheidsrisico’s” voor consumenten, riep ‘s werelds grootste mobiele telefoonproducent alle Galaxy Note 7 telefoons terug(opens in new window) .  De producten van Samsung veroorzaken echter al jaren serieuze gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor de fabrieksarbeiders die de telefoons produceren, zeggen de leden van het GoodElectronics-netwerk.mobile-phone-battery-explodes-and-burns-due-to-overheat-danger-of-using-smart-phone-copyrights-Foto:wk1003mike

 

Door het luchtvaartverbod, krijgen passagier een stukje mee van de angst die veel fabrieksarbeiders dagelijks voelen over hun eigen gezondheid en veiligheid, “ zegt Sharan Burrow, de secretaris-generaal van de International Trade Union Confederation(opens in new window) . Dit veiligheidsschandaal – dat het nieuws haalde toen een Samsung Note 7 ontplofte(opens in new window) in een jeep, – roept serieuze vragen op over de transparantie, productveiligheid, het beleid en de prioriteiten die Samsung stelt. De veiligheidskwesties waarvoor consumenten, luchtvaartautoriteiten, investeerders, topleveranciers en regelgevers aandacht vragen, echoën de langlopende eisen van Samsungmedewerkers die slachtoffer werden van werk-gerelateerde ziektes door het werken met gevaarlijke chemicaliën.

Sterfgevallen en ziektes door chemische vergiftiging

De nonprofit-organisatie SHARPS(opens in new window) vraagt als sinds 7 oktober 2005 (ondermeer door het organiseren van een sit-in) aandacht voor de 229 gedocumenteerde(opens in new window) gevallen van fabrieksmedewerkers die leukemie, lupus, lymfoom en multiple sclerosis kregen terwijl zij voor Samsung werkten. Tot dusver werden 110 sterfgevallen gedocumenteerd. Er zijn sterke aanwijzigen dat al gevallen veroorzaakt zijn door blootstelling aan chemicaliën bij het maken van computerchips en LCD-schermen voor Samsung. Voor de slachtoffers en hun families is het erg lastig om te bewijzen waar de oorzaak van hun ziektes ligt. Dit komt omdat Samsung weigert informatie te verstrekken over de chemicaliën waaraan de werknemers worden blootgesteld. SHARPS lanceerde onlangs een petitie(opens in new window) waarin ze Samsung oproepen om de rechten van werknemers te respecteren.

Een recent onderzoek van Associated Press(opens in new window) over de dood van een aantal Samsung-medewerkers – de meeste tussen de 20 en 30 jaar oud – wees uit dat de Zuid-Koreaanse overheid Samsung beschermt. Ook de overheid weigert nabestaanden informatie te geven over de chemicaliën waaraan hun geliefden tijdens het werk zijn blootgesteld. Het openbaar maken van deze ‘bedrijfsgeheimen’ zou Samsungs concurrentiepositie schaden. Het onlangs verschenen rapport Poisonous Pearl

The Poisonous Pearl

van het GoodElectronics-netwerk doet verslag van de ervaringen van Chinese medewerkers van elektronicafabrieken die getroffen zijn door chemische vergiftiging. Zij waren allemaal werkzaam in grotere of kleinere fabrieken in de Parelrivierdelta-regio in China. Deze regio is dé mondiale hub voor de productie van consumentenelektronica voor grote, internationale merken, waaronder Samsung.

Samsung: maak levens beter

Samsung stelt dat consumentenveiligheid de hoogste prioriteit heeft. De wereldwijde terugroepactie van de Galaxy Note 7 en de (financiële) tegemoetkomingen aan klanten, bewijzen dat Samsung om zijn klanten geeft. Analytici schatten dat dit fiasco tot wel 17 miljard dollar(opens in new window) kan gaan kosten. Samsung zag zich gedwongen een winstwaarschuwing te geven voorafgaand aan de rapportage van de kwartaalcijfers. Ze waarschuwen investeerders dat de winst in het derde kwartaal door de gevaarlijke telefoons met 30%(opens in new window) kan dalen. Op de dag van de waarschuwing daalde de marktprijs van het bedrijf.

Samsung luistert duidelijk naar zijn investeerders en consumenten. Maar het heeft ook een verantwoordelijkheid voor de gezondheid en veiligheid van zijn weknemers in elektronicafabrieken. Al jaren roepen medewerkers het bedrijf op om zijn leven te beteren. Waarom is Samsung niet bereid om zijn productiemedewerkers net zo goed te beschermen als zijn consumenten en investeerders?

Als Samsung zijn positie op de markt wil behouden en het motto “making lives better” eer aan wil doen, moet het beginnen met het verbeteren van de levens van zijn eigen medewerkers. Samsung moet serieuze stappen zetten om veiligere en duurzamere productieomstandigheden te creëren en actief bij te dragen aan de vermindering van chemische en fysieke gevaren in zijn fabrieken. Zodat werknemers veilig kunnen werken.

Samsung zou zich moeten committeren aan de ‘Challenge to the Electronics Industry’(opens in new window) een oproep van het GoodElectronics-netwerk, de International Campaign for Responsible Technology en meer dan tweehonderd maatschappelijke organisaties. De Challenge roept bedrijven als Samsung, Apple, Foxconn en vele anderen op om transparant te zijn en informatie over de chemicaliën en gevaarlijke stoffen volledig openbaar te maken. Deze informatie mag niet als vertrouwelijk worden beschouwd en moet niet beschermd worden als zogeheten bedrijfsgeheim als het leven van productiemedewerkers op het spel staat.

 

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Opinie
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.